Politika

Nehammer o Macronovoj ideji: Ne smijemo zaboraviti Zapadni Balkan koji je važan kao i Ukrajina

Austrijski kancelar Karl Nehammer podržava ideju predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o novoj političkoj zajednici Evropske unije sa mogućim budućim članicama kao što je Ukrajina.

Nehammer ističe i da je Zapadni Balkan geostrateški isto toliko važan, a dodao je i da Macronova ideja još nije konkretna.

“Treba nam međukorak, koji je nešto više od statusa kandidata, a koji u suštini ništa ne mijenja, ali osigurava pristupnu perspektivu”, objasnio je austrijski kancelar.

Nehammer je tu ideju podržao na kongresu Evropske narodne partije (EPP), gdje je oštro kritikovana francuska inicijativa, a što je nedavno učinio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Nehammer je podsjetio da je Austrija bila članica Evropskog privrednog prostora i da je potom 1994. postala članica EU. Svoju podršku francuskom prijedlogu on je objasnio blokadama u pristupnom procesu, sa kojim su suočeni kandidati.

Rekao je da u vezi statusa kandidata za Ukrajinu trenutno ne postoji homogeni stav šefova država i vlada država članica EU.

Nehammer, koji je pažljivo slušao diskusiju o Ukrajini, podvukao je da se ne smije zaboraviti Zapadni Balkan.

“Ako se Ukrajini statusom kandidata bude dala perspektiva nade, a oklijeva se kod Zapadnog Balkana, onda to taj region neće razumjeti”, kazao je on novinarima.

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana već ispunile mnoge uslove za približavanje EU.

“U tom regionu postoji mnogo angažovanja i to moramo shvatiti ozbiljno”, rekao je on. Istovremeno, Nehammer je kritikovao nedostajuće interesovanje drugih članica EU za Zapadni Balkan.

Rekao je da je, uz izuzetak hrvatskog kolege, bio prvi šef vlade EU koji je poslije dugog vremena posjetio Balkan.

“To se mora promijeniti, jer je Zapadni Balkan geopolitički važan koliko i Ukrajina. To se mora tako reći, iako se nerado tako nešto sluša”, rekao je austrijski kancelar.

Dodao je da nikako ne treba stvarati situaciju konkurencije između Ukrajine i Zapadnog Balkana.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare