Region

Nekada su bili drugi po naseljenosti, sada prodaju kuće za jednu kunu

Legrad, mjesto na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo cijelo stoljeće, još od raspada Austrougarske, prenosi Reuters.

“Pretvorili smo se u pogranično mjesto sa malo saobraćaja prema drugim mjestima. Broj stanovnika postupno opada”, rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja prije 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po cijeni od jedne kune (0,13 eura) i do sada je prodato 17 nekretnina.

PROČITAJTE  Šta će mu reći Putin? Vučić najavio da će danas razgovarati sa ruskim predsjednikom

Među ponuđenim kućama neke su polusrušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 posto kupoprodajne cijene, ili do 35.000 kuna.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare