Politika

Nelson razgovarao s Dodikom o imenovanju Schmidta: OHR ima vitalnu ulogu

Nakon što je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) iazbralo Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, Milorad Dodik i ostali SNSD-ovci ne prestaju da bljuju vatru.

Zbog toga su oni zastražili sastanak s Aleksandrom Vučićem, kako bi dobili podršku za osporavanje izbora novog visokog predstavnika.

Nijemac Schmidt je dobio široku podršku međunarodne zajednice, a prije svega svoje matične države, Velike Britanije i SAD. Rusija se usprotivila njegovom izboru.

Zanimljivo je da je danas ambasador SAD u BiH Eric Nelson obavio s Dodikom razgovor upravo o Schmidtu.

"Ambasador Nelson razgovarao je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o podršci SAD imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika i vitalnoj ulozi OHR-a u omogućavanju provedbe Dajtonskog mirovnog sporazuma", navedeno je u obavi Američke ambasade u BiH na Twitteru.

"Potičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH, poboljšanje ekonomije i vode ka tome da BiH izroni iz međunarodnog nadzora. Retorika podjele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH", navodi se u objavi.