Politika

Nema hita bez premijera: Novalić i Višković rame uz rame u nebuloznim izjavama

Ako pogledate slogan „Kupujmo domaće i ulažimo u Srpsku“, vidjećete da su to dvije odvojene poruke. Jedna poziva da kupujemo domaće, a druga da ulažemo u RS. Ova izjava predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, bila je u augustu, ali se, kao da je bilo jučer, sjećamo te dubokoumne i nadasve pronicljive izjave koja najbolje oslikava kakvu smo 2021. preživjeli.

Premijera, kako i dolikuje, novinari su pitali sve i svašta. Ako nije odgovarao u vidu hit izjava, onda nam je često zamjerio, riječima: „Vi novinari od mene očekujete da sam neki kompjuter, pa da vi samo pritisnete dugme i da odmah iskoči podatak“.

Nije tačno! Novinari očekuju hitove, poput onog s kraja 2020. kada je Vipković oborio sve poznate svjetske teorije o ljudskoj izdržljivosti: „Svašta se može izdržati, čovjek bez hrane, vode i pića može preživjeti mesec i po dana“!

Ali, ne da se ni Federacija! Dva entiteta u BiH po mnogo čemu su slična, a izgleda najviše po biserima predsjednika vlada. Kada su veselog Fadila Novalića pitali za poskupljenja osnovnih životnih namirnica, on je mrtav ozbiljan poručio narodu: „Kupujte manje. Ako ste kupovali 100 litara ulja, sada kupujte 60“.

To je isti onaj Fadil koji je imao objašnjenje i zbog čega je u BiH najmanje vakcinisanih protiv korone u Evropi: „Nismo potrčali da masovnom vakcinacijom budemo, na neki način, pokusni kunići u globalnom svijetu“.

Izgleda da nema hita bez premijera.

Ako ste mislili da su ovakve izjave za osudu SDA, grdno se varate. Fadilov šef, Bakir Izetbegović, tvrdi da „Fadil zna dati nespretnu izjavu, ali je važno šta radi“. Istina, kako očekivati drugačiji reakciju Izetbegovića kada se i sam proslavio biserima, a ovome se smijalo pola Evrope: „BiH je vjerovatno najuspješnija zemlja u regionu, i nešto bolja od prosjeka EU, u borbi protiv pandemije koronavirusa“.

“Ne trebamo mi iz opozicije mnogo raditi, samo pustiti Izetbegovića i Novalića da govore javno”, primijetio je Saša Magazinović iz SDP BiH.

Jedna od najvećih misterija protekle godine ostao je sastanak člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, i ruskog predsjednika Vladimira Putina, iz razloga što nije objavljena nikakva fotografija iz Kremlja. Umjesto toga, Dodik se potrudio da nam potanko dočara atmosferu iz Moskve: „Kada sam bio u posjeti predsjedniku Rusije, ukupno šest puta sam morao da se testiram, da se utvrdi da ne prenosim zarazu, ali sam se rukovao s predsjednikom Putinom i pričali smo sat vremena nasamo, najviše o onom što nije za javnost“.

Nemoj da mislite da Dodik nešto izmišlja, jer je, kada je u Predsjedništvo doveo harmonikaša i nazdravio čašicom rakije, izjavio: „Potpuno sam trijezan, stabilan, kao što vidite i šarmantan“.

U međuvremenu, Dodik se zabrinuo za svoje političke protivnike, tviteraše, ako slučajno ostanu bez napajanja:

“Opozicija stane u dva autobusa i rade na mrežama. Ja se pitam, pošto sam ja najstaromodniji, kako rade kad nestane struje“.

“Milorad Dodik je šef KOS, odnosno komšijske obavještajne službe”, definisala je Dodika ekonomistkinja Svetlana Cenić.

“Cijeli dan u Sarajevu; osjećam se k’o Dodik”, opisao je osjećaj u glavnom gradu BiH psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo, koji smatra da između Sarajeva i Brisela postoji neka tajna veza: „Prije pet godina BiH predala zahtjev za članstvo u EU i sad jedni drugima udaramo čežnju“.

Ako se pitate šta u RS još radi tzv. krizni štab, niste jedini. „Krizni štab već cijelu godinu radi bez krize“, primijetio je Rajko Vasić.

Opozicionarima, koji već mjesecima imaju problem s kandidatima, dao je besplatan savjet: „Ako opozicija ima previše kandidata za člana Predsjedništva i predsjednika RS, a ne može da se odluči, neka ih, svakog, nasadi na jaja. Pa, ko izleže piliće, neka bude kandidat.“

I za kraj, još jedan njegov savjet: „Nikada ne trči za ženom, autobusom i vakcinom“.

U opozicionom nadgornjavanju Nebojša Vukanović je priznao da se često osjeća „odbačeno kao trinaesto prase“.

“Kada vlast doživljavaš kao sisu, logično da ćeš se osjećati kao trinaesto prase”, odgovorio mu je Srđan Mazalica iz SNSD.

Ali, Vukanović ima još problema. Kaže, kada kupi čarape i kaiš odmah pitaju odakle mu novac i traže račun. Ipak, zahvaljujući Vladi RS, imao je razloga za slavlje: „Red je da se proslavi ova pobjeda u Londonu, gdje smo razbili Englesku uspješno se zadužujući na berzi“.

Poteze vlasti opisao je na sebi svojstven način: „Imenovanje Milomira Govedarice za pravobranioca RS je kao da vežete kozu u kupus da ga čuva“ i „Najezda komaraca kad naiđe nešto ostane, a iza ove vlasti ne ostane ništa“.

Draško Stanivuković za sebe kaže da je „gradonačelnik za košenje trave“, „gradonačelnik koji je zagrlio najviše ljudi“ i „mirotočivi Draško“, a kada je na dnevni red Skupštine došao rebalans budžeta, ipak se primirio: „Tiho ću pričati na sjednicama, da ne bih uznemirio skupštinsku većinu. Pripremiću im i tlakomjere, samo da dođu na posao“.

Stanje i poštenje u gradskoj Skupštini možda je najbolje opisao odbornik Dragan Banjac.

“Vraćen mi je izgubljeni novčanik. Sreća pa nije naišao neko od kolega iz Skupštine grada s obzirom da je bilo i novca”, rekao je u polušali, ali je zato drugi put bio ozbiljan: „Ja bih volio da se mi ovdje bavimo svojim poslom, a ne glupostima. Ne bi me čudilo da neko tokom sjednice Skupštine kaže da sam zaposlio momka svog muža.“

U banjalučkoj skupštini protekle godine bilo je svega i svačega, i mimo „momaka od muževa“. Tako je odbornica PDP, Smiljana Moravac Babić, iz PDP na tren izgubila osjećaj gdje se nalazi.

“Od iscrpljenosti sam zaspala na skupštini. Krsto me udario u rame da glasam, a ja zaspala”,priznala je Smiljana, po čijem imenu je kasnije srpski jezik, zahvaljujući visprenosti Gorana Vrtunića, dobio novi glagol – smiljiti: „Uspavanka se od sada kaže usmiljinka, nastala od novog glagola smiljiti, koji korijen vuče od odbornice Smilje“.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, smatra da „ovdje rat može da izazove deset budala“ i da će „teško nama biti sa Schmidtom, a i njemu sa nama“.

Ali, visoki predstavnik ima iskustva s komplikovanim stvarima, poput ribolova.

“Nemojte misliti da sam naivan, znam kako stvari u politici mogu biti komplikovane. Najduža zasijedanja u Evropskom vijeću su bila kada smo razgovarali o ribolovu”, ocijenio je Schmidt.

Ako se pitate zašto se u Banjoj Luci otimaju za stanove na što bučnijim lokacijama, Saša Trivić ima odgovor.

“Kupi čovjek stan sa balkonom na tranzitu. Stigao seljak u grad, dosta mu tišine”, opaska je čovjeka koji je autor i sljedeće izjave: „Prije je bilo fora ukrasti i da se ne zna, a danas, ako nisi ukrao da svi znaju, nisi ništa ni uradio“.

Protekle godine, domaćem političkom cirkusu značajno su doprinijele i izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je Bakira Izetbegovića nazvao „hasanagom“, Šefika Džaferovića „udbašem iz Zenice“, a profesora Dejana Jovića „eskort damom“ Milorada Pupovca.

“Sve su vlade jednako uspješne i neuspješne u borbi protiv virusa korona. Naravno, najuspješniji su u BiH. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše”, objasnio je Milanović razloge zbog kojih samo u BiH nema nikakvih mjera protiv korona virusa, piše Srpskainfo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare