Puni Gas

Nema testa na alkohol i drogu: Policija zbog virusa provjerava samo sumnjive vozače

Od 6. do 12. decembra prošle godine tokom kontrolne sedmice širom Evrope na alkohol i drogu testirano je 428.616 vozača. Od toga je 9.887 vozača bilo pod utjecajem alkohola, a 2.165 pod utjecajem droga.

Međutim, za razliku od tradicionalnih akcija ROADPOL-a (European Roads Policing Network), u posljednjoj je sudjelovalo samo 50 posto zemalja članica.

Razlog je nedavna eskalacija virusa i broja zaraženih u Europskoj uniji.

Kako navodi ROADPOL, problem je u tome što se kontrola razine alkohola ili droga provodi testom daha ili sline, a tokom tih radnji policijskom službeniku nemoguće je držati distancu 1,5 metar od vozača.

U svim oblicima alkotestiranja, uključeni vozač mora ispuhati dah kroz uređaj, nakon čega dah s eventualno kontaminiranim aerosolima napušta uređaj i dalje cirkulira.

PROČITAJTE  Video / Ovo je najskuplji auto na svijetu. Navodno je prodat za više od 140 miliona dolara!

‘Zbog visokog rizika od zaraze, policija ima ograničene provjere alkohola i droga’, objasnio je sekretar Operativne radne skupine ROADPOL-a Henk Jansen iz nizozemske policije. Zato policija u većini slučajeva provjerava samo vozače koji pokazuju sumnjivo ponašanje u vožnji’ – zaključio je Jansen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare