Nemojte piti alkohol na prazan želudac! Pogledajte šta se tada dešava u organizmu

75

Keith Grimes, ljekar opće prakse za internetsku stranicu Babylon Health, objašnjava da kada neko pije alkohol, on se apsorbira u krvotok iz tankog crijeva, dijela crijeva koje počinje tamo gdje završava želudac.

„Oko 80% apsorpcije alkohola događa se na tom mjestu i to se brzo događa. Želudac igra važnu ulogu u određivanju koliko brzo alkohol ulazi u tanko crijevo“,kaže on.

Ako vam je želudac prazan, to se događa brže. Ali ako vam je želudac pun hrane, alkohol ulazi u vaš krvotok sporije i sigurnije.

Tony Rao, savjetnik Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva i specijalist za alkohol i mentalno zdravlje, kaže da konzumiranje hrane obično oblaže želudac i usporava apsorpciju alkohola, ali ne uvijek. Masna hrana obično je izuzetak. Koliko brzo alkohol ulazi u krvotok, ovisi o tome koliko se brzo prazni želudac, objašnjava on.

Jedenje nezdrave, masne hrane može ubrzati proces pražnjenja želuca, što rezultira bržom apsorpcijom alkohola u vaš krvotok.

„Dakle, jedenje kebaba i čipsa može rezultirati da se alkohol apsorbira prije nego, recimo, ako popijete čašu mlijeka“, kaže on.

Vrsta alkoholnog pića također može utjecati na brzinu pražnjenja želuca.

„Jača alkoholna pića ubrzavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola. Slatka pića i ona s kofeinom usporavaju proces“, kaže Rao.

Ljudi koji jedu prije nego piju imaju tendenciju da se bolje nose s alkoholom, jer se brzina apsorpcije alkohola u krvotok usporava i tijelo ga apsorbira na odgovarajući način. Stručnjaci savjetuju da ne pijete na prazan želudac zbog utjecaja koji to može imati na tijelo.

„Kratkoročni učinci pijenja na prazan želudac, posebno jačih alkoholnih pića, može značiti brži porast nivoa alkohola u krvi“, kaže Rao.

Kad se to dogodi, brzo ćete se osjećati pijanije i imat ćete problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta.

„Pijenje na prazan želudac je opasno, jer brz porast alkohola u krvi može povećati toksične učinke alkohola na mozak“, dodaje.

Alkohol također može nadražiti sluznicu želuca u kombinaciji sa želučanom kiselinom, što se može pogoršati kada je želudac prazan.

„U vrlo rijetkim slučajevima, ako osoba posti ili gladuje, značajno konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljnu komplikaciju zvanu alkoholna ketoacidoza“, kaže Grimes.

Radi se o poremećenom metabolizmu u tijelu i može dovesti do jake mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu.

Stanje zahtijeva bolničko liječenje.