Atlas, Magazin

Neobični, egzotični, golemi, nevjerojatno predivni…Ovo su najmoćniji hramovi na svijetu

Ranakpur Jain, Radžastan, Indija

Jedno od najsvetijih mjesta džainizma, Ranakpur Jain, kompleks sastavljen od pet hramova, nalazi se u indijskom Radžastanu. Najslavniji od te petorke jest hram Chaturmukha, odnosno hram Chaumukha. Gradnja ovog predivnog zdanja započela je u 15. stoljeću, a sastoji se od 29 dvorane te 1444 ručno, nevjerojatno detaljno isklesana stupa. Gradnju je inicirao lokalni poslovni čovjek Darna Shah, poklonik džainizma, nakon što je imao božansku viziju. Jedan od 1444 stupa nije dovršen, a uz njega se veže zanimljiva legenda. Navodno bi se slomio svaki put kad bi ga dovršili.

Ranakpur Jain

Wat Rong Khun, Chiang Rai, Tajland

Kako Jutarnji navodi, ovo relativno novo zdanje svoja je vrata otvorilo 1997. godine. Za njegovu je izgradnju zaslužan proslavljeni tajlandski umjetnik Chalermchai Kosipipat, a zdanje je niknulo na ostacima nekadašnjeg budističkog hrama. Vanjština je bijela, a unutrašnjost pršti od boja. Hram krase i neki od likova koji ne biste očekivali u takvu zdanju, primjerice Spiderman ili pak Hello Kitty.

Wat Rong Khun

Shwedagon Pagoda, Yangon, Mjanmar

Jedan od najstarijih budističkih hramova na svijetu smješten je na brdu Singuttara u centru Yangona. Smatra se najsvetijim budističkim zdanjem u samoj zemlji, ali i jednim od najznačajnijih općenito, u globalnom smislu. Sam hram i prateći objekti prostiru se na površini od 46,3 hektara. Prema legendi, hram čuva Budine relikvije, među ostalim njegovih osam vlasi. Te je vlasi sam Buda poklonio braći koja su ga srela ispod drveta te mu ponudili hranu. Dva brata su vlasi odnijela u Mjanmar, gdje je tamošnji kralj naručio izgradnju zlatnog hrama u kojima će se one čuvati. Inače, sama stupa u cijelosti je prekrivena zlatom.

Shwedagon Pagoda

Paro Taktsang, dolina Paro, Butan

Ovaj hram smješten na strmoj litici dobio je nadimak Tigrovo gnijezdo po priči iz 18. stoljeća koja opisuje kako je budistički guru Padmasambhava stigao na to mjesto na letećem tigru i onda tamo meditirao u špilji tri godine. Put do hrama nije jednostavan pothvat. Zahtijeva dva sata hoda strmom stazom.

Paro Taktsang

Nebeski hram, Peking, Kina

Ovaj taoistički hram izgrađen je tokom 15. stoljeća. Riječ je o kompleksu bogomolja građenih u razdoblju od 1406. do 1420. godine, za vladavine cara Yonglea, koji je dao izgraditi i Zabranjeni grad. U stoljeću poslije kompleks je proširen i preimenovan u Nebeski hram. Kompleks se proteže na površini od 2,73 četvorna kilometra.

Nebeski hram

Borobudur, Java, Indonezija

Ovaj najveći budistički hram na svijetu uvršten je na popis sedam svjetskih čuda, ali isto tako i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Statistika mu je impozantna – devet platformi nanizanih jedna na drugu, 2672 reljefa i 504 statue Bude. Hram je izgrađen u 9. stoljeću, a lokalno ga stanovništvo naziva Vrt Jave. Inače se uzdiže iznad polja riže i guste šume te je okružen vulkanskim vrhuncima.

Borobudur

Swayambhunath, Katmandu, Nepal

Poznata i pod imenom Hram majmuna, ova prelijepa stupa slovi za jedan od najljepših hramova u Nepalu. Prema legendi, stvorila se sama od sebe, spontano, iz cvijeta lotosa. Inače, inače ima veliku važnost te je mjesto hodočašća kako za budiste tako i za hinduse, a rijeke hodočasnika sliju se do nje u maju, u povodu Budina rođendana. U sredini stupe nalazi se toranj, a na njemu su naslikane Budine oči s obrvama te nepalski simbol jedinstva između njih.

Swayambhunath

Abu Simbel, Egipat

Kompleks se sastoji od dva velika hrama u stijeni te je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Hramovi su isklesani u stijeni. Ulaz u Veliki hram Ramzesa II krase 18 metara visoke statue tog faraona. Drugi hram, grobni hram njegove supruge Nefertari, posvećen je božici Hator. Inače, sami hramovi više se ne nalaze na svojoj originalnoj poziciji. Oni su premješteni u periodu od 1964. do 1969. godine na drugu, obližnju lokaciju zbog gradnje Asuanske brane.

Abu Simbel

Angkor Wat, Siem Reap, Kambodža

Ovaj hram posvećen hinduističkom bogu Višni najveće je religijsko zdanje na svijetu. Izgrađen je na površini od oko dva četvorna kilometra, no nije ni približno jedini u tom području. Naime, područje Angkor Wata i njegove okolice naziva se gradom hramova (riječ “angkor” znači grad, a “wat” hram) i to zbog toga što se u gustoj džungli, na površini od oko 80 četvornih kilometara, nalaze još stotine i stotine različitih hramova.

Angkor Wat

Sri Ranganathaswamy, Srirangam, Indija

Ovaj najveći svjetski hinduistički hram u upotrebi (Angkor Wat je najveći u općenitom smislu) pravi je kompleks koji se prostire na području od 63 hektara te se sastoji od ukupno 81 bogomolje, 21 tornja i 39 paviljona. Sam bogato ukrašeni, šareni hramski kompleks nalazi se na velikom otoku koje čine rijeke Kaveri i Kolidam. Kompleks je inače izgrađen u dravidijskom stilu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare