Vijesti

Neobični običaji na sahranama širom svijeta

U dosta dalekih zemalja sprovodi se pretvaraju u slavlje, a ne tugovanje – jer žele što bolje ispratiti preminulu osobu.

U zemljama širom Evrope sprovodi uglavnom izgledaju isto, ali neke daleke zemlje poput Kine, Meksika i Koreje imaju nešto drukčije običaje i tradiciju kada ispraćaju preminule. 

Porodice u Meksiku, nakon smrti svog člana, postave stolove ili šator na nekom mjestu i tamo provedu sljedećih nekoliko dana. Jedu, piju i donose razne darove kako bi ispratili preminulu osobu.

U Sjevernoj Koreji, recimo, imaju običaj pepeo kremirane osobe staviti u medaljon, a potom ga nose oko vrata, prenosi ATV.

Na Tibetu imaju tradiciju koju nazivaju sky burial, odnosno nebeski ukop. Tijelo preminule osobe ostavljaju na vrhu planine da se ono prirodnim putem razgradi. Kako objašnjavaju tamošnji stanovnici, to rade kako bi osoba otišla na drugi svijet bez grijeha. Jednom kada se tijelo raspadne, porodica skupi ostatke tijela i spali ih.

U Kini se sprovodi održavaju u obliku slavlja kako bi se odala počast preminuloj osobi. Ono što mnoge iznenađuje jest činjenica da se na zabave znaju zvati i striptizete – nisu to smatrali neprimjerenim sve do nedavno, sada razmatraju opciju da se takva tradicija prekine, prenosi UNILAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare