Ekonomija

Neobjašnjiv fenomen u Rusiji: Pod sankcijama, a kupili 50 tona zlatnih poluga

zlatnih poluga poredane

Rusija je u 2022. kupila rekordan broj zlatnih poluga. Smanjenje poreza na plemenite metale podstaklo ljude da kupuju zlato i od njega prave zalihe, saopštilo je rusko ministarstvo finansija.

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 posto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe, a također je pojedince oslobodila od PDV-a dobijenog prodajom zlatnih poluga. To je dodatno povećalo potražnju za zlatom, prenosi Reuters.

Rusi su tokom prethodne godine kupili preko 50 tona zlatnih poluga, 10 puta više nego godinu ranije. Najtraženije su bile šipke težine jednog kilograma. Reuters navodi da ovi podaci pokrivaju samo period do kraja novembra prethodne godine.

VTB banka, sa većinskim državnim vlasništvom, saopštila je da je prodala 33,8 tona poluga prošle godine, kao i da njeni klijenti posjeduju zlata u vrijednosti od 50 milijardi rubalja, odnosno 711 miliona rubalja.

''Zlato je prošle godine bilo odlično zaštitno finansijsko rešenje. Kupci su prebacivali sredstva u zlato, kako bi diversifikovali svoju imovinu i na duže staze ostvarili profit'', rekao je Jevgenij Beresnjev iz VTB banke.