Buon Appetito

Neodoljivo ukusna i bezobrazno privlačna: Napravite panna cottu s voćnim dresingom

Panna cotta sa voćnim sosom idealna poslastica i raj za nepce.

Sastojci: (4 osobe)

800 ml šlaga (krema)
80 g šećera
8 listova želatine
1 mahuna vanilije
malo ruma po ukusu
Za sos od jagoda:
600 g svježih jagoda
100 g šećera (prilagodite u zavisnosti od slatkoće jagoda)
1 kašika limunovog soka

Priprema:

Listove želatine namočite u hladnu vodu i ostavite sa strane.

Mahunu vanilije prerežite po dužini i ostružite pulpu.

U manjoj šerpi zagrijte šlag sa šećerom, mahunom vanilije i pulpom vanilije. Pustite da provri uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite lonac sa vatre.

Izvadite mahunu vanilije i dobro ocijedite natopljenu želatinu. U vruću smjesu za šlag dodajte želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Po želji dodajte malo ruma i dobro promiješajte.

Smjesu sipajte u činije i ostavite da se stegne u frižideru najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

Priprema sosa od jagoda:

Operite jagode, skinite im peteljke i narežite ih na male komadiće. Stavite u šerpu sa šećerom i limunovim sokom i izmiksajte ručnim blenderom u voćni sos.

Panna cotta se servira direktno u činiji zajedno sa sosom od jagoda. Alternativno, panna cotta se može izvaditi iz kalupa kratkim potapanjem kalupa u vruću vodu i okretanjem panna cotte na tanjir.