Politika

Nerin Dizdar za Raport: Izmjene Ustava i Izbornog zakona neće proći bez podrške opozicije

Resorni federalni ministar Nerin Dizdar izabran je u tim Radne grupe za izmjenu izbornog zakona ispred Trojke. Tim povodom razgovarali smo s njim o planovima Grupe i konkretnim aktivnostima na kojima će raditi, a dotakli smo se i najavljenih projekata kad su u pitanju povratnici.

Pored Dizdara (SDP), u Grupu su još imenovani Sredoje Nović iz SNSD-a i Darjana Filipović iz HDZ BiH.

Ministar Dizdar na početku razgovora za Raport ističe da su izmjene Izbornog zakona kompleksno pitanje da bi ga riješila grupa od troje ljudi, ali da su oni imenovani prvenstveno kako bi napravili inicijalne pripreme i određene aktivnosti i smjernice u procesu izmjena Izbornog zakona.

"To je ozbiljan projekat i proces u kome će učestvovati i stručnjaci iz oblasti prava. To je proces koji će izvijesno imati određeno trajanje i svoju dinamiku, ali mi smo tu kako bisno pokrenuli taj postupak i kako bismo u konačnici, nadamo se, došli do određenih rješenja koji će unaprijediti određeni postupak u BiH. Želim napomenuti da su određene potpuno neutemlejene i preuranjene optužbe došle, koje nemaju nikakve veze sa istinom i činjeničnim stanjem.

Dakle, izmjene Ustava, izmjene Izbornog zakona onda kada govorimo o ovim ozbiljnim zahvatima se ne mogu provesti u Parlamentu i bez podrške trenutne opozicije i naravno da će u tom procesu biti potreban širi konsenzus kako bismo u konačnici u parlamentarnoj proceduri usvojili Izmjene izbornog zakona i popratne izmjene Ustava", kazao nam je Dizdar.

Što se tiče fokusa Grupe i konkretnih aktivnosti, kaže:

"To su stvari o kojima ćemo razgovarati, ne samo mi iz Grupe, nego i eksterni politički subjekti koji čine većinu, odnosno mogu reći, što se tiče SDP i Trojke, naš temelj i prava djelovanja su zaštita legaliteta i ubrzanje pristupa EU što prije svega podrazumijeva provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnih rješenja i naš temeljni cilj je u tom smjeru, kao i zaštita integriteta Izbornog procesa.

Podsjetit ću vas da je prije izbora prilikom razgovora u sjedištu EU, došlo do konsenzusa oko procesa zaštite integriteta. Usaglašen je jedan opširan paket zaštite integriteta izbornog procesa tako da vjerujemo da je to nešto što je izvjesno oko čega bismo se također trebali usaglastiti", ističe ministar Dizdar.

Što se nas tiče, navodi dalje, idemo u smjeru implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, zaštite integriteta izbornog procesa, uz naravano neka druga eventualna poboljšanja izbornog procesa u drugim segmentima.

O smjeni Centralne izborne komisije BiH

Na naše pitanje hoće li doći do smjene Centralne izborne komisije (CIK BiH), kaže:

"To je pitanje kojim se treba pozabaviti parlamentarna većina i naravno ukoliko i dođe do određenih promjena u CIK-u stvari se svakako moraju sprovesti u skladu sa zakonskim okvirom. Mi iz Trojke nismo krili da smo nezadovoljni postupcima CIK-a koja je, nažalost, svojim određenim postupcima također doprinijela kompromitaciji izbornog procesa (odbijanjem ponovnog prebrojavanja glasova, kontrolisanjem nevažećih listića i čitavim nizom postupaka…).

Dakle, nezadovoljstvo postoji s naše strane, mi smo ga javno artikulisali i smatramo da su tu nužne promjene, ali to je ipak stvar koja je složeno pitanje gdje se prije svege mora voditi računa o poštivanju zakonitosti i procedura u tom smislu", ističe Dizdar.

O projektima podrške porodiljama i povratnicima

Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je već jučer raspisalo javni poziv, zahvaljujući sredstvima koja je osigurala Vlada FBiH u budžetu, po prvi put smo osigurali sredstva za porodilje iz čitave BiH čime naša Vlada i Ministarstvo pokazuju jednu izvjesnu opredijeljenost podrške natalitetnim politikama, sprečavanju odliva našeg stanovništva i podrške mladim parovima, kaže ministar.

Naglašava da je poziv već objavljen.

"Uskoro ćemo ići sa javnim pozivima za podršku studentima i đacima, to je nešto što je već aktivno, operativno i u čiju realizaciju već idemo. Đaci i studenti će dobiti pomoć u vidu stipendija, govorimo o povratničkoj populaciji i manjinskoj povratničkoj populaciji u raznim sredinama. Iznos će zavisiti od broja aplikacija, broja studenata i đaka koji će zatražiti sredstva", pojasnio je.

Ističe da je zapošljavanje povratnika trajna opredijeljenost ovog ministarstva.

"Radit ćemo na više projekata, a jedan od njih koje namjeravamo uskoro realizovati jeste subvencioniranje zapošljavanja povratnika u javnim institucijama i preduzećima, Dakle, davat ćemo podršku za one poslodavce iz javnog sektora koji zaposle nekog iz povratničke populacije i na taj način želimo osgurati trajne i dugoročne aktivnosti za povratnike. Uposlenje u javnom sektoru ne samo da nudi dugoročnu stabilnost i sigurnost nego je i obaveza svih nivoa vlasti u skaldu sa Aneksom 7 i nadamo se da ćemo imati dobar odziv i javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave i drugih nivoa vlasti, te da ćemo konačno jedan značajnijij broj povratnika zapošljavati u mjestima povratka u javnim institucijama", kazao nam je minstar.

Na naše pitanje šta se konkretno uradilo po pitanju sigurnosti povartnika od slučaja brutalnog napada na povratnike u Višegradu - bračni par Ajšu i Fadila Memišević, pa do danas, ministar kaže da lično planira posjetiti bračni par u narednim danima.

"Nažalost, kod nas u BiH je takva situacija da kada se desi određeni incident oni koji su žrtve ili pogođeni bivaju pod svjetlom reflektora, a onda se to kasnije često i zaboravi. Sljedeće sedmice planiram obići porodicu Memišević da vidimo kakvo je trenutno njihovo stanje, da se na terenu uvjerimo u stanje njihove sigurnosti. Gledat ćemo i da se sastanemo sa predstavnicima lokalne vlasti i svakako da dobijemo informacije u kojoj je fazi istraga po tom pitanju jer smatram da je neprihvatljivo da se slučaj završi na način da počinitelji ne budu sanskcionisani", zaključuje ministar Nerin Dizdar u razgovoru za Raport.