Vijesti

Nermin Nikšić o Srebrenici: Razumijem reisa i pritisak koji je imao, ali…

Gost Politbiroa uživo je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

On je na početku razgovora s Bakirom Hadžiomerovićem govorio o izjavi za Srebrenicu, koju je inicirao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koju Nikšić nije potpisao.

Upitan da li bi sad, nakon kritika, potpisao izjavu, Nikšić kaže:

“Ne bih. Nije to bila ishitrena odluka. Bila je dilema da li uopće otići na sastanak. SDP je multietnička politička partija, partija koja želi da zastupa interese svih građana BiH, stranka koja je zastupljena na teritoriji cijele BiH. Ni u kojoj varijanti na bi trebala da se svrstava ni u koju etničku reprezentaciju. S druge strane, jedan takav poziv ne odbijate.

Prije par godina je bio poziv koji su potpisali tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i također reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Ja tada nisam otišao na taj sastanak jer sam smatrao da ono što SDP zastupa jeste da hoćemo sekularnu državu, da je vjera odvojena od države i da nema nikakvog razloga da nas zajedno pozivaju član Predsjedništva BiH i vjerski poglavar. Ali sam tada jasno rekao, da su me pozvali u Predsjedništvo ili samo u Islamsku zajednicu, otišao bih da kažem svoj stav. Smatram da je dobro učestvovati u takvim sastancima, biti iskren, govoriti otvoreno, što sam i uradio, a ne iza leđa ili na bilo koji način komentarisati.

U svakom slučaju, kritike bi bile i što sam otišao i što nisam otišao, kao što su i sad.

Kavazović je rekao da je on samo neko ko je odgovoran prema Bošnjacima u RS i rekao je da je Srebrenica crvena linija ispod koje se ne može ići. Na pitanje je li reis Kavazović imao dobru namjeru, s obzirom na to da je predsjednik SDP-a rekao da bi potpisivanje izjave bilo bacanje pojasa za spašavanje SDA, Nikšić je odgovorio:

“Želim da vjerujem u dobre namjere reisa i to sam vrlo jasno rekao na tom sastanku. zahvalio sam se na tome što nas je okupio, jer siguran sam da se ne bi ni u kojoj varijanti u onom sastavu  okupili i razgovarali. Potpuno razumijem razloge koji njega motivušu, razumijem da on ima ogroman prtisak ljudi iz te sredine, da ima pritisak od vjerskih službenika. Imali smo i priliku da čujemo imama iz Srebrenice koji je govorio o stvarima sa kojima se susreće, čuli smo muftiju iz Banje Luke koji nam je govorio o tome kakvo je stanje i šta se tamo dešava. Dakle, ja vjerujem u dobre namjere, vjerujem da njegov nijet bio iskren. Svakako se tu uvijek uklope i politički elementi, i odnosi. Činjenica je da oni koji su nas ustvari doveli u takvu situaciju, sad svu odgovornost prenose na sve nas.

Ja nemam nikakve dileme da treba pomoći, i ja i SDP, tim ljudima. I siguran sam da će SDP učiniti sve, bez obzira što nismo potpisali izjavu. Učinit ćemo sve i više od toga, evo pozivam javnost da prati ko će više učiniti kada je u pitanju Srebrenica, kazao je Nikšić.

Upitan kako će konkretno pomoći, hoće li Kanton Sarajevo nešto učiniti, Nikšić je kazao:

“Mi smo prije tri mjeseca završili draft zakona pomoći povratnicima u Srebrenici. Svjesno smo rekli povratnicima u Srebrenici, to je pilot projekt, ima povratnika i u ostalim dijelovima RS, ima povratnika u FBiH koji ne mogu ostvariti svoja prava, ne samo Bošnjaka. Ali smo rekli da idemo kao pilot projekt za Srebrenicu. Zbog svega što bi to trebalo biti kada su i pitanju institucije i država BiH. Tim zakonom mi ne čekamo neku 2030. godinu, imaginarnu, nego ih pomažemo odmah i sada. Sigran sam tamo gdje smo mi tamo s partnerima, a “Četvorka” je odmah prihvatila zakon, i u Tuzli ćemo ići, pokušat ćeko u USK, tamo gdje smo u vlasti, vodeći računa da je u tim sredinama specifična situacija, ne mogu svi isto pomoći povratnicima. Ponudit ćemo zakon i na federalnom nivou, gdje nije do nas, gdje se pitaju neki drugi, da vidimo jesu li spremni. Nismo to htjeli uraditi prije izbora, a imali smo gotov zakon, jer bi to bila predizborna.

Dovoljno se vratiti u onaj period 2011.- 2015. godine kada je bila federalna vlada koju je vodio SDP i kad sam ja bio premijer pa se sjetiti šta smo mi radili. To je čak na ovom sastanku podvukao Sadik Ahmetović i ja mu se zahvaljujem na tome. On i ja imamo neke nesporazume, ali rekao da se tad vodilo sistemski računa o problemima u Srebrenici. Što je tačno. O Srebrenici ne možemo voditi samo računa samo kad su izbori i kad je godišnjica genocida.

Govoreći o situaciju u Srebrenici, Nermin Nikšić se dotakao angažmana Federalne vlade u vrijeme kada je on bio premijer.

Skrenuo je pažnju na to da Vlada FBiH mora jače konkretnije djelovati.

Spomenuo je i jedan sastanak s aktuelnim premijerom Fadilom Novalićem. U tom periodu Novalić je bio direktor Cimosa, koji je imao pogon u Srebrenici.

“Tada smo bili na fonu i na istoj strani. Dobro se sjećam, sastanak je bio u Vladi FBiH, neka subota u poslijepodnevnim satima. Svi su mediji mene prali kako sam o državnom trošku otišao gledati finale Lige prvaka, a mi smo imali taj sastanak u Vladi. Tu su bili tadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, načelnik Gradačca Edis Dervišagić i bio je Novalić kao direktor Cimosa. Bili su još neki ljudi. I tu smo jednostavno rekli da ne dopuštamo da se zatvori pogon Cimosa. Rekli smo da nećemo dopustiti to kao Federalna vlada. Čak je jedan ambador rekao da to ne smijemo raditi, jer je to privatni kapital. Ja sam rekao, ok ali ovo je Srebrenica to je nešto drugo. Ako vam je problem to što nema dobiti, pokrijte gubitak poslovanjem u Federaciji, i ako ćemo iskreno, nećete raditi ni u Federaciji, ako ćete zatvoriti pogon tamo. Znam da je Novalić tad rekao da prvi put osjeti da stoji država, da imamo državu”, ispričao je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare