Politika

Nermin Nikšić: SDA sam prijavio CIK-u, zloupotrijebili su BH Telecom zbog kampanje!

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo održana je press-konferencija o zahtjevu Šefika Džaferovića za ocjenom ustavnosti Uredbe o javnim nabavkama u KS.

Džaferović tvrdi da Kanton Sarajevo oduzima nadležnosti od državne Agencije za javne nabavke, što iz Vlade jasno demantiraju.

No, zanimljivo obraćanje imao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Želim sa političkog aspekta ukazati na licemjernost SDA i njene tobožnje brige za BiH. U mandatu 2011. – 2015. Vlada FBiH koju sam ja vodio osigurala je podršku u Federalnom parlamentu i na snazi su zakoni suzbijanju korupcije koji predviđa firmiranje odjela pri sudu koji bi se bavio korupcijom. Tad smo radili budžet i predvidjeli smo sredstva za formiranje tog odjela koji nikad nije formiran do danas, niti se zakon primjenjuje. Jasno mi je zašto. Nisu spremni dati alat pravosuđu da se bori protiv korupcije u kojoj su ogrezli”, rekao je Nikšić.

On kaže da niko ne želi uskratiti pravo članu Predsjedništva BiH da pita i podnosi zahtjeve za ocjene ustavnosti.

“Ali ovo vrijeđa inteligenciju kada kaže da je to u zaštitu državnog interesa. Jer, eto, nije dobro da se to rješava na kantonima nego treba na državi, to je pokušaj skretanja pažnje.

Jasno je da to na državnim nivoima može doći tek nakon oktobra kada promijenimo kriminalnu vlast i donesemo uredbu ili zakon kojim ćemo osigurati transparentnost. Da je to tako najbolje vidi se iz primjera kojeg ću sad reći. Ja sam CIK-u podnio prijavu protiv SDA, ispitat ćemo šta se dešava u BH Telecomu. Po zakonu je zabranjena plaćena kampanja, a SDA je preko BH Telecoma, nakon što smo mi predstavili zajedničkog kandidata, poslala preko 50.000 poruka i pozvala građane da učestvuju u anketi sa zaglavljem SDA”, rekao je Nikšić.

“Tako oni vide upravljanje javnim resursima, kao da su privatna prćija”, zaključio je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare