Politika

NES BiH: Dok premijer Novalić priča bajke po dijaspori, rudarima iz ruku izbijaju i onaj najtvrđi hljeb sa sedam kora

Federalne vlasti po ko zna koji put pokazale su neviđeno licemjerje, ovaj put preko leđa rudara sedam rudnika u Federaciji, koji posluju u okviru „Elektroprivrede BiH“, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH.)

“Dok premijer Fadil Novalić po dijaspori priča bajke o tome kako će Federacija uskoro biti ekonomski lider regiona, te se najavljuje povećanje plaća državnim službenicima, rudari su prinuđeni na ulici boriti se da im iz ruku ne izbiju i onaj najtvrđi hljeb sa sedam kora.
Premijer je prvo u aprilu, nakon što je početkom godine najavljeno restruktuiranje rudnika, poručio da plaće rudarima ne smiju biti smanjene. Potom je izjavio da je krajnje vrijeme da minimalna plaća u Federaciji bude 700 maraka.

Da bi, u trenucima kada je pažnja javnosti u BiH zaokupljena Dodikovim udarima na državu, u primjenu stavljeni novi pravilnici o radu u rudnicima, prema kojima će, kako tvrde iz sindikata, osnovna plaća kopača u jami biti smanjena sa 850 na 570 maraka.
Time su vlasti u Federaciji jasno poručile ne samo rudarima, nego i ostalim radnicima i sindikatima da su ih cijelo vrijeme obmanjivali tokom pregovora o povećanju minimalnih plaća. Također, konačno je jasno šta se krije iza najave restruktuiranja rudnika – isključivo smanjivanje broja rudara i njihovih plaća”, navodi se u saopćenju.

NES BiH poziva Federalnu vladu da u vrijeme divljanja cijena osnovnih životnih namirnica stavi van snage pravilnike koji će, kako navode, rudare dovesti na prosjački štap.

“Također, vrlo je nepromišljeno i rizično u vrijeme nezapamćene energetske krize u svijetu, kada cijene struje dostižu rekordne iznose, ugožavati proizvodnju u rudnicima, što se sada čini”, saopćeno je iz NES BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare