Politika

NES BiH pozdravio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenicu u Crnoj Gori: Jedini ispravan put

Nakon što je sinoć Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenicu, Narodno evropski savez BiH je pozdravio ovaj potez.

"U vremenu kada retrogradne snage u Bosni i Hercegovini i regionu sve češće i glasnije negiraju genocid u Srebrenici Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) pozdravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Nermin Ogrešević.

Kaže da je ovim potezom Crna Gora pokazala jedini isrpavni put.

"Ovim činom osude genocida, zabranom javnog negiranja postojanja i umanjenje genocida, odlukom da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve u Srebrenici, pozivom za procesuiranje odgovornih i izrazom osjećanja za sve žrtve ratova na prostoru Balkana Crna Gora je pokazala jedini ispravni put koji vodi oslobađanju ne samo ratne i poslijeratne, nego i budućih generacija, teškog bremena kojeg su svojim narativom nametnuli upravo negatori genocida da su za zločine odgovorni narodi, a ne pojedinci", kaže se u saopćenju.

"Stoga, NES BiH smatra da usvajanje ovog historijskog dokumenta u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore treba biti putokaz i ostalim zemljama da se suoče s istinom. Ovo je važan i historijski korak za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i region, ali i potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru. Posebno je važno da značaj toga shvate one snage u Bosni i Hercegovini koje odbijaju prihvatiti međunarodne presude o genocidu i usvojiti takvu jednu rezoluciju u Parlamentu BiH. Rezolucija je još jedna opomena cijelom svijetu da se genocid nikada i nikome više ne smije ponoviti", zaključuje se u saopćenju NES-a.