Politika

NES BiH: Vlada FBiH ne smije dozvoliti da struja poskupi više od deset posto. To moglo sahraniti privredu FBiH

Ukoliko Vlada Federacije dozvoli najavljeno drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto, to bi imalo nesagledive posljedice, jer bi sahranilo privredu većeg bosanskohercegovačkog entiteta i bez posla ostavilo hiljade radnike, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

“Stav Udruženja poslodavaca Federacije da električna energija ne smije poskupjeti više od 10 posto sasvim je opravdan. U vrijeme kada se svijet polako otvara, kada se privreda, pa i u Federaciji, počinje postepeno oporavljati od krize uzrokovane pandemijom COVID-19, neshvatljive su ovakve pogubne ideje.

Činjenica jeste da je struja poskupjela na svjetskim berzama, ali Vlada Federacije ne smije dozvoliti da privrednici sami ponesu teret. Mora se pronaći mehanizam, kojim će se pomoći i „Elektroprivredi BiH, ali i privrednicima te posljedično radnicima.

PROČITAJTE  Vlada Federacije BiH odbila prijedlog za dodjelu posebnog staža majkama za svako rođeno dijete

Posebno ako se zna da bi predloženo poskupljenje struje značilo i udar na ionako osiromašeno stanovništvo, s obzirom da bi veće cijene struje rezultirale drastičnim povećanjem cijena roba i usluga na tržištu, kao i da će ugroziti konkurentnost proizvoda iz BiH koji se izvoze na druga tržišta.

Budžet Federacije iznosi više od pet milijardi maraka i puni ga upravo realni sektor. Zbog toga se mora pronaći način i sredstva da se pomogne privredi i stanovništvu. Vlast ne smije zaboraviti da je ona samo njihov servis”, saopćeno je iz NES BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare