Politika

NES ide u Neum. Ogrešević: Bosanski i Hercegovci ne smiju biti svedeni na rezervat

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine učestvovat će na sastancima predstavnika parlamentarnih stranaka u Neumu gdje će se uz posredovanje direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst i specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova SAD Matthew Palmera razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, izjavio je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

“Dijalog nema alternativu. Tačnije, alternativa dijalogu je nastavak ili čak eskalacija krize u već postojećoj blokadi rada zakonodavnih i izvršnih organa na državnom nivou. Zbog toga je neophodno prvo deblokirati rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, te u tom kontekstu očekujemo snažnu podršku i pomoć od naših američkih i evropskih prijatelja.

Trenutna kriza ne odgovara nikome. Blokade, nazadovanje, siromašenje, strah od novog rata tiču se sva tri naroda i ostalih. Svi imaju svoje strahove. Jasno je da se neki boje majorizacije i centralizacije, ali Bosanci i Hercegovci ne mogu dozvoliti da budu svedeni na rezervat. Posebno jer se vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ponašaju kao da je to entitet jednog naroda.

PROČITAJTE  Anela Kljaku optužuju preko bandera, oglasio se i on: Očigledno nas se neki boje

Spremni smo razgovarati o svakom rješenju koje će donijeti napredak i jačanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Ali isto tako protiv smo svakog prijedloga koji bi mogao dodatno stvoriti uslove za razgradnju države i nove podjele.

S druge strane, dok razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona BiH ne treba zaboraviti da je vlast u Federaciji i državi blokirana. Da su domovi naroda, entitetsko glasanje, vitalni nacionalni interes u praksi odavno mehanizmi za blokade i ucjene, zbog čega se razgovori o izmjenama Izbornog zakona ne trebaju svesti samo na promjene izbora isključivo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Još jednom podsjećamo da je naš zajednički i najveći problem višedecenijska korupcija i pljačka naroda i države. Uvjereni smo da isključivo dijalogom i radom u zajedničku nam korist možemo konačno stati u kraj tome”, poručio je Ogrešević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare