Vijesti

Potvrđeni su partnerski odnosi NES-a i SDP-a, zadovoljni radom Vlade USK

Posjeta predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikišića Unsko-sanskom kantonu bila je i prilika da se održi radni sastanak s koalicionim partnerom – predstavnicima Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

Nakon današnjeg sastanka rečeno je da su potvrđeni partnerski odnosi NES-a i SDP-a, te je istaknuto da je ova Vlada USK odradila veliki dio posla te riješila cijeli niz problema.Nakon sastanka s Nikšićem, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je naglasio da su koalicioni partneri zadovoljni radom i postignutim rezultatima Vlade USK.-Ovo je bila dobra prilika da sagledamo trenutnu situaciju i da vidimo šta nam je raditi u narednom periodu.

Ono oko čega smo se usaglasili je da smo zadovoljni rezultatima ove Vlade na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem. Rezultati su vidljivi. Puno problema je riješeno, od stabilizacije budžeta, pa do mnogih razvojnih projekata i ulaganja u mnoge sektore. Bitno je da smo potvrdili našu opredijeljenost i naše partnerstvo. Sad i za ubuduće. Naravno, na tim temeljima mi ćemo raditi da u narednim danima definišemo tu parlamentarnu većinu, odnosno da riješimo krizu koja se pojavljuje u Skupštini, da bi mogli raditi na konkretnim stvarima oko kojih imamo dogovor i suglasnost, a tiču se života na USK i ulaganja u mnoge sektore.

PROČITAJTE  Nove mjere u Kantonu Sarajevo: VTP pravila od sada obavezna i u hotelima

Na temelju ovog partnerstva koje je čvrsto mislimo da možemo naći rješenja koja se nama stavljaju kao obaveza – rekao je Ogrešević.

Nikšić je kazao da je očito da USK ne može pobjeći od političke sudbine u BiH.

-Činjenica je da se stalno mijenjaju kada je u pitanju parlamentarna većina i odnosi pa i u Kantonalnoj skupštini, kako je to i na ostalim nivoima. Dakle, mi ovdje imamo jednu Vladu koja funkcioniše. I SDP je dio te Vlade. Mi smatramo, a i danas smo to imali priliku čuti, da korektno radi, da ima značajnih rezultata i da ima nešto s čime se može pohvaliti. Naravno, kao i svugdje drugo, ima i problema i mogu se ti problemi popraviti i rješavati.

PROČITAJTE  SDP: O BiH se neće odlučivati po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama

Ono što je fakat je da u ovom trenutku nemamo sigurnu parlamentarnu većinu, kao što nema ni druga parlamentarna većina koja bi mogla promijeniti ovu vladu. Danas smo razgovarali s našim partnerima iz NES-a. Mislim da će na osnovu naših današnjih pregovora NES i SDP zajedno raditi na stabilizaciji prilika, raditi na rješavanju odnosa, raditi na restruktuiranju naših partnerskih odnosa u Vladi USK, a onda svakako i na osiguravanju potrebne većine. Drago mi je da su i jedni i drugi danas u razgovoru zaključili da nije ovdje važno samo usvojiti rebalans budžeta ili samo budžet. Da je važno da osiguramo stabilnu situaciju i podršku parlamentarne većine za sve aktivnosti koje bi bile u narednom periodu, dok ne dođemo u priliku da imamo nove izbore – rekao je Nikšić.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare