NES, SBiH, Semir Efendić, Nermin Ogrešević Trojka
Politika

NES, SBiH, ZNG uslovljavaju Trojku: Potpise možemo dati samo za ‘programsku vladu’

NES, SBiH i ZNG upitili su pismo SDP-u i Trojci. Prema onome što se može zaključiti, ove tri stranke ne žele dati potpise za mandatara dok se ne završi neki program.

Oni navode da će dati potpise samo za ‘programsku vladu’, ali ne da bi se njihovi potpisi koristili kao pritisak za međunarodno zajednicu. Evo njihovog saopćenja:

Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije Bosne i Hercegovine izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026. godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti.

Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici.

U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice. Cijeneći mogućnost
zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skaldu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički,
institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, od naših partnera očekujemo međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već
potpisanim dokumentima – navodi se u pismu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare