Vijesti

Nešić u Briselu: BiH opredijeljena za jačanje kontrole lakog naoružanja

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić predvodi delegaciju BiH na Ministarskoj konferenciji u Briselu o suzbijanju trgovine vatrenim oružjem u Jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson, ukazano je da organizovani kriminal, a posebno krijumčarenje oružja, predstavlja globalnu sigurnosnu prijetnju koja je u stalnoj ekspanziji.

Ministar Nešić je istakao da je BiH je na Londonskom samitu iskazala jasnu političku opredijeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi. Poručio je da kao kontinent dijeli iste izazove te da mora dijeliti i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Naglasio je da je evidentno je da u ovom trenutku pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova.

Podsjetio je da je dosadašnje aktivnosti koje je BiH provela u ovoj oblasti, posebno usklađivanje zakona o oružju, poboljšanju bezbjednosti skladišta oružja te da je u protekle četiri godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period. Također, o opasnostima vezanim za zloupotrebu oružja edukovano je 18.300 učenika iz 130 škola širom Bosne i Hercegovine.

Ministar Nešić je dodao da su kontrola i nadzor državne granice takođe veoma važno pitanje, gdje su u proteklom periodu ojačani kapaciteti policijskih agencija za sprečavanje ilegalne trgovine oružjem.

"Cijenimo da smo u proteklom periodu postigli dosta dobre rezultate, ali pred nama su novi izazovi. Neophodno je pružiti dodatnu podršku u oblastima koje se odnose na pitanja deaktivacije oružja, uspostave fokalne tačke za vatreno oružje, jačanja kapaciteta i saradnje policijskih i pravosudnih tijela u rješavanju krivičnih djela zloupotrebe vatrenog oružja kao i jačanju balističkih kapaciteta", kazao je Nešić.

Nešić je danas također prisustvovao zajedničkom ručku sa komesarkom Johansson, objavilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.