Vijesti

Neslavan prvi nastup političke grupe za put u Evropu: Korak naprijed, nazad dva

Na prvom sastanku političke radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji, održanom danas u Sarajevu, sudeći prema izjavama njegovih aktera, dogovoreno je da ništa nije dogovoreno jer je iznesen zaključak da je “zajedničko opredjeljenje da što prije dođe do kandidatskog statusa za EU”.

“Ovo je bio jedan neformalan skup, nije ni ad hoc grupa, ali je dobro da se razgovara o bilo kojem pitanju”, pojasnio je jedan od aktera sastanka, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ko su, šta (ne)rade i šta bi trebalo da rade

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom EU i zemalja Kvinte, dogovorilo je formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Kako je tada pojašnjeno, široko političko tijelo će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi “pomagati u rješavanju određenih pitanja vezanih za evropski put BiH”, te će biti zaduženo da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

Grupu čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić i Borjana Krišto te predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Današnjem prvom sastanku nisu prisustvovali politički predstavnici u bh. institucijama iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). A “šampion evropskih integracija”, kako ga je nedavno nazvao šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler, Dragan Čović, opisao je u kilometarski dugom otvorenom pismu razloge njegovog neprisustva sastanku. Ukratko, razlog je Željko Komšić.

“Do sada biste trebali biti duboko svjesni činjenice da je jedan član Predsjedništva BiH treći put izabran protivno demokratski izraženoj volji hrvatskoga naroda. Te činjenice ograničavaju kapacitet uzurpirane funkcije i opterećuju očekivani doprinos Predsjedništva BiH. Predsjedništvo u takvom sastavu niti uz najbolju volju ne može biti predvodnik pozitivnih procesa, posebno onih koji se tiču europskih integracija”, napisao je šampion Čović.

“Treba pitati Sattlera zašto oni nisu došli, on je bio sa šampionima evropskih puteva neki dan”, izjavio je Komšić.

Džaferović je pozvao i HDZ i Čovića i Krišto i Bevandu da učestvuju u onome što je njihovo pravo i njihova ustavna i zakonska obaveza:

“Ako žele da kažu da poštuju Ustav i zakon BiH onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH.”

U masi danas izrečenih fraza poput “BiH treba da što prije pokrene reforme na svom evropskom putu”, “potrebno je raditi na reformama oko kojih postoji konsenzus”, “svi su jako zainteresovani da BiH učestvuje i dobije kandidatski status” ne da se izvući ništa konkretno, jer konkretnog nema.

Džaferović je konstatirao da postoji nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i sedmicama poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanje implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanje uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave. Ali…

Treba imati strpljenja za slušanje izrečenog

“Na kraju nije bilo nikakvih zaključaka, osim dogovora da se pokuša od strane evropskih predstavnika anketirati šta bi bili prioriteti da bismo se pokušali baviti time i da bismo došli do kandidatskog statusa”, kazao je Dodik.

Zaista treba imati strpljenja za čitanje i slušanje onoga što je danas rečeno. Skratit ćemo vam muke, izdvojili smo po koju rečenicu:

Željko Komšić: “BiH treba što prije da pokrene reforme i da se poduzimaju one reforme koje u ovom trenutku mogu da se poduzimaju.

Šefik Džaferović: “Svi su jako zainteresovani da BiH učestvuje i dobije kandidatski status”.

Milorad Dodik: Mi smo smatrali da je bilo potrebno da se razmotri neki okvir načela vezano za EU, jer se za dva dana održava samit EU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare