Svijet

Nestao menadžer Volkswagena nakon hapšenja u Hrvatskoj. Nema mu ni traga

Vijest o hapšenju bivšeg Audijevog menadžera Axela Eisera na slovensko-hrvatskoj granici u junu ove godine prenijeli su i hrvatski i njemački mediji. Riječ je o jednom od bivših vodećih ljudi njemačkog automobilskog koncerna Volkswagena, odnosno njegove firme-kćeri Audi. On je od oktobra 2009. do 2013. bio šef odjela za razvoj dizelskih motora i protiv njega je u SAD-u podignuta optužnica u aferi nazvanoj Dieselgate, piše Deutsche Welle.

Uhapšen je 9. juna kada je sa suprugom krenuo na odmor u Hrvatsku. Na graničnom prijelazu Kaštel – Dragonja u Istri pri rutinskoj kontroli dokumenata je utvrđeno da su Sjedinjene Američke Države za njim raspisale međunarodnu potjernicu. Otpremljen je u istražni zatvor u Puli, a tamošnji Županijski sud je pokrenuo ekstradicijski postupak, odnosno postupak u kojem je trebala biti donesena odluka o njegovom izručenju SAD-u.

Axel Eiser se u SAD-u tereti da je svjesno varao američke regulatorne agencije i kupce lažiranjem navoda o emisiji ispušnih plinova kod dizelskih motora. Jedan njegov bivši kolega, nekadašnji VW-ov menadžer u SAD-u Oliver Schmidt, pred američkim sudom je 2017. godine zbog te dizelske afere osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina i plaćanje novčane kazne od 400.000 dolara. Iste godine je i Audijeva matična firma, Volkswagen AG, priznala krivicu pred američkim sudom i nagodila se za plaćanje odštete od 2,8 milijardi dolara.

Prestao se javljati policiji

Nakon nekoliko dana izvještavanja o tom, kako su neki mediji pisali, hapšenju kapitalca, zanimanje javnosti je splasnulo pa je tako neprimjetno prošlo i Eiserovo puštanje iz istražnog zatvora u Puli 30. juna. Sud mu je tada odredio kauciju u iznosu od 700.000 kuna uz obvezu redovnog javljanja u policijsku stanicu. On je, dakle, konačnu odluku o svom izručenju čekao u Istri na slobodi.

I tako je očito bilo sve do oktobra, kada se istarska policija javlja pulskom advokatu Matiji Milošu jer se njegov branjenik Eiser prestao javljati u policijsku stanicu i više se nije nalazio na adresi na kojoj je bio obavezan boraviti do donošenja sudske odluke. Miloš je, kako je rekao za Deutsche Welle, mogao samo reći da ni on nema nikakvih informacija o Eiseru jer se ni njemu ne javlja.

Otprilike u isto vrijeme, 22. oktobra, njemački portal Business Insider objavljuje tekst pod naslovom “Nema izručenja SAD-u: bivši VW-menadžer, uhapšen na odmoru u Hrvatskoj, vratio se u Njemačku”. U tekstu se tvrdi da do izručenja nije došlo jer, prema evropskom pravu, Eiserova domovina Njemačka mora dati pristanak za to, što ona, pretpostavlja portal, nije učinila. Nadalje se prenosi Eiserova izjava: “Ponovo sam u Njemačkoj, slobodan i to ću i ostati”, i nigdje se ne spominje mogućnost da je on ustvari pobjegao iz Hrvatske.

Niko ne zna gdje se nalazi

DW je 28. oktobra poslao upit Županijskom sudu u Puli kako bi saznao u kojoj je fazi ekstradicijski postupak. Dobili su samo šturi odgovor da će se odlučivati tokom novembra 2020. A o tome da Axel Eiser već najmanje 10 dana više nije dostupan hrvatskim vlastima – ni riječi.

  1. novembra ponovo su poslali upit Županijskom sudu u Puli i dobili odgovor da je sud “3. novembra imenovanom odredio istražni zatvor te raspisao potjernicu i proglasio kauciju u iznosu od 700.000 kuna propalim jer se imenovani nije javio u policijsku stanicu, a na adresama za koje je naveo da boravi u Republici Hrvatskoj nije pronađen”. I još se samo dodaje da će se, nakon daljnje provjere, odluka o izručenju donijeti naknadno, ali da nije moguće precizirati kada.

Potom su sud izvijestili da se osoba o čijem izručenju namjerava odlučivati već duže vrijeme nalazi u Njemačkoj, na što se sud zahvalio na podijeljenoj informaciji. I najavio skoro donošenje odluke.

Informacije o cijelom slučaju su vrlo šture pa je i dalje puno toga nejasno. Županijski sud u Puli nije odgovorio na zadnji mail u kojem molimo za pojašnjenje nekih činjenica.

Dakle, pitanja je puno, odgovora malo. No neke stvari su prilično sigurne: Axel Eiser neće biti izručen SAD-u i time će ondje izbjeći moguću dugogodišnju zatvorsku kaznu. Njemačka, naime, ne izručuje svoje državljane. Protiv njega Državno tužilaštvo u Minhenu u vezi s dizel-aferom vodi istragu, pa je moguće da će mu se ipak suditi, ali u Njemačkoj.

Do tada očito ostaje na slobodi, a hrvatski državni budžet je postao bogatiji za 700.000 kuna.Povezani postovi: