Svijet

“Nestao” ruski general Aleksandar Dvornikov. Vladimir Putin mijenja cijeli vojni vrh?

Glavni ruski komandant u Ukrajini nije se pojavio u javnosti već dve sedmice i moguće je da više nije rukovodeći u vojnoj operaciji, javlja “Daily Mail”.

Generala Aleksandra Dvornikov, optuženog za ratne zločine, koji je pomogao sirijskom predsedniku Basharu al Asadu da ubija vlastiti narod,,, navodi ovaj medij, u aprilu je angažovao ruski predsjednika Vladimira Putina u napadima na Donbas, nakon što je doživeo sramotni poraz i bio prisiljen na povlačenje iz Kijeva.

Podstiču glasine

Američki zvaničnici tvrde da se generalu već drugu sedmicu ne može ući u trag, i logično tako podstiču glasine da je smijenjen, prenosi B92.

Ukoliko se pokaže da je to istina, general Dvornikov pridružit će se admiralu Igoru Osipovu, komandantu crnomorske flote, i generalu pukovniku Sergeju Kiselu, vođi 1. gardijske tenkovske armije, za koje zapadni izvori tvrde da su smijenjeni usljed niza poraza na ukrajinskom ratištu.

Vjeruje se da je suspendovan i general Valerij Gerasimov, šef ruskog glavnog štaba, te da Vladimir Putin još odlučuje o njegovoj sudbini.

Ova vijest dolazi uprkos ukrajinskih tvrdnji da su već ubili devet ruskih generala i na desetine visokopozicioniranih ruskih vojnih zvaničnika za manje od tri mjeseca rata.

O nestanku Dvornikova među prvima je izvestio “New YSork Times”, nakon brifinga od strane američkih zvaničnika o stanju invazije.

Zvaničnici tvrde da Rusija u Donbasu ponavlja greške iz Kijeva, uključujući nedostatak koordinacije između različitih vojnih jedinica što je usporilo tok napredovanja.

Koordinacija među ruskim vojnim jedinicama postala je nešto bolja nakon što je general Dvornikov postavljen, tvrde posmatrači, ali čak ni on nije bio u stanju da popravi “temeljne mane” u funkcionisanju ruske vojske.

General Dvornikov ima dugotrajan, krvav i zastrašujući ugled kao komandant ruskih vojnih snaga, piše “Mail”.

Od 2016. nadgledao je rusku intervenciju u građanskom ratu u Siriji pomažući sirijskom predsedniku Al Asadu da porazi neprijatelje i neke od bivših američkih saveznika.

Bio i u Siriji

Rođen 1961., Dvornikov je karijeru započeo u sovjetskoj Vojnoj školi, prije nego što se priključio sovjetskoj Armiji 1978. godine. Nastavio je obuku u Školi za visoke oficire u Moskvi, gdje je diplomirao 1982.

Od tada, uspinjao se u vojnoj hijerarhiji u sovjetskoj, a zatim ruskoj vojsci služeći na glavnim pozicijama u različitim divizijama te napredujući od Vojne akademije do Glavnog štaba 2005. godine.

U 2008. godini, preuzeo je komandu nad 5. crvenom Armijom, prije obavljanja dužnosti kao zamjenik komandanta Istočnog vojnog okruga, a zatim i kao načelnik štaba Središnjeg vojnog okruga.

U septembru 2015. postao je prvi komandant Ruskih oružanih snaga u Siriji na početku ruske intervencije u toj zemlji te je bio odgovoran za vojne operacije u Siriji tokom 2016. godine.

Od preuzimanja vodstva u Ukrajini, smatralo se da 60-godišnji general stoji iza raketnog udara na željezničku stanicu u Kramatorsku u apilu, kada je ubijeno 59 ljudi, uključujući i nekoliko djece, koji su bili u procesu evakuacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare