Svijet

Nestvarne scene u Rusiji: Gradom prošla kolona ‘ukrajinskih’ vojnih vozila. “Je li to napad?”

Kada su se prije nekoliko dana probudili, stanovnici grada Tvera, koji se nalazi duboko u ruskom teritoriju, 160 kilometara sjeverno od Moskve, suočili su se sa zabrinjavajućim prizorom. Mogli su, naime, vidjeti kolone vojnih vozila s ukrajinskim zastavama kako prolaze ulicama grada.

Njihova prva pomisao bila je da su napadnuti. “Moram reći da je ovo nadrealno”, rekao je jedan vozač koji je objavio snimku iz automobila na internetu. Također je dodao da je nervozan te da ne zna šta se događa.

Kolona “ukrajinskih” vojnih vozila za potrebe filma “Muzičar”

No, istina je bila daleko banalnija, prenosi The Telegraph. Ruska ekipa snimala je cijeli događaj za potrebe filma o ratu u Ukrajini. “Muzičar” bi trebao biti prvi film o sukobu koji je započeo kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Čitava se zbrka ubrzo rasplela na društvenim mrežama. “Vojna oprema s koje su se vijorile ukrajinske zastave prestrašila je stanovnike Tvera”, objavila je jedna opoziciona ruska novinska agencija na svom Telegram kanalu. “Ispostavilo se da se snimanje filma “Muzičar” odvija u gradu. Radnja i zaplet filma smješteni su u današnju Ukrajinu”, dodali su.

‘Zauzimanje‘ pozorišta u Kalugi

Nije poznato je li film povezan s grupom Wagner koju podržava Kremlj, a čiji zloglasni plaćenici, koji se sada bore u Ukrajini, sebe nazivaju “muzičarima”.

Iako je Moskva prethodno poricala da ima ikakve veze s ovom privatnom kompanijom, koju je osnovao kremaljski moćnik Jevgenij Prigožin, poznat i pod nadimkom ‘Putinov kuhar‘, od početka rata grupa je postala općepoznata javnosti i sada otvoreno regrutira nove borce širom Rusije svojim oglasima i video zapisima. A odnedavno ima i svoje službeno sjedište u staklenom neboderu u Sankt Peterburgu.

Ovo nije prvi put da su ruski glumci izazvali pomutnju pretvarajući se da su dio ukrajinske vojske. U gradu Kaluga, oko 200 kilometara južno od Moskve, grupa muškaraca odjevenih u uniforme ukrajinske vojske pretvarala se da će zauzeti pozorište ranije ovog mjeseca.

Uzeli su jednog muškarca za ‘taoca‘ i činilo se kao da ga grubo zlostavljaju na pozornici. Zatim je odveden iza pozornice gdje je ‘ubijen‘ u činu lažnog pogubljenja.

No, performans je bio dio dramske izvedbe osmišljene da šokira stanovnike, naveli su producenti naknadno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare