Pakleni Šund

Netflix počeo da naplaćuje dijeljenje lozinki: Korisnici otkazuju pretplate

Mnogi korisnici su ostali zbunjeni nakon što je Netflix počeo primjenu novih pravila za dijeljenje lozinki u pojedinim zemljama Latinske Amerike.

Popularni striming servis je počeo da primenjuje nova pravila u Čileu, Kostariki i Peruu, prenosi Nova.rs. Novi uslovi korištenja, koji su najavljeni još u martu, podrazumijevaju doplatu (približno tri dolara) za dijeljenje naloga sa ljudima van domaćinstva.

Ne ide sve po planu

Međutim, izgleda da ne ide sve po planu.

Netflixovi uslovi korištenja ni ranije nisu dozvoljavali dijeljenje naloga sa korisnicima van domaćinstva, ali platforma nikada ranije nije nametala dodatne naknade za kršenje pravila.

Pretplatnici su zbunjeni i tvrde da nisu na vrijeme obaviješteni o primjeni novih pravila, kao i da im nije jasna Netflixova definicija „domaćinstva“.

Jedan dio korisnika u ovim zemljama se žalio kako nisu dobili e-mail, niti bilo kakvo obavještenje o novim pravilima, kao i da ne važe ista pravila za sve korisnike.

Dok je nekim korisnicima već počela automatska naplata za svaku osobu sa kojom dijele nalog, druge su nova pravila u potpunosti zaobišla.

„Različita korisnička iskustva sa obavještenjima i naknadama sugerišu da Netflix testira različite modele na različitim klijentima ili da nije u potpunosti definisao uslove.

Kompanija bi na kraju mogla da izazove probleme sa svojom dosadašnjom labavom definicijom domaćinstva (household)“, objašnjava Izabel Sharni, analitičarka Ampere Analysisa.

Problem sa definicijom je što mnogi korisnici imaju članove porodice sa kojima dijele nalog, a ne žive u istom stanu ili gradu. Prema novim pravilima, to krši uslove korištenja.

Zabuna među korisnicima je također podigla "crvene zastavice" među agencijama za zaštitu potrošača u ovim zemljama.

Tim povodom su se sastali predstavnici agencija za zaštitu potrošača ove tri zemlje sa predstavnicima Netflixa kako bi „izrazili svoju zabrinutost“.

U saopćenju za štampu nakon sastanka, peruanska agencija je objavila da Netflix mora razjasniti korisnicima nove uslove korištenja, pružiti jasniju definiciju "domaćinstva“ i da ista pravila treba da važe za sve korisnike.

Odgovor na konfuziju

Kao odgovor na konfuziju, predstavnici Netflixa su za Verge izjavili da u pravilniku piše da je „domaćinstvo“ pojam koji se odnosi na ljude koji žive u istoj zgradi.

Oni dodaju i da će svi korisnici biti blagovremeno obaviješteni.

„Korisnike koji dijele nalog obavještavamo putem e-maijla, ali i putem obavještenja u sklopu aplikacije. S obzirom na važnost promjene, obavještenje još uvijek nije stiglo do svih korisnika.“

Dodatna tri dolara na cijenu paketa su za mnoge korisnike u ovim zemljama bila razlog da potpuno otkažu pretplatu.

"Netflix ima najniži prihod po korisniku u Centralnoj i Južnoj Americi, što ova tržišta čini posebno osjetljivim na promjene u cijenama i dodatne naknade“, objašnjava Izabel.

Analitičari smatraju da striming servis namjerno izbegava velika tržišta za testiranje ovakvih promjena kako ne bi izazvali masovno nezadovoljstvo i otkazivanje pretplata.

„Netflix će vjerovatno iskoristiti svoja otkrića na ova tri mala tržišta kako bi odredio politiku dijeljenja lozinki na globalnom nivou.

Kompanija želi da proširi nova pravila na ostale dijelove sveta do kraja godine“, objašnjava tržišni analitičar Pol Erikson iz Parks Associates.

Nova politika dijeljenja lozinki dolazi nakon što su akcije Netflixa pale za 35 odsto prošlog mjeseca, kada je objavljeno da je striming servis izgubio veliki broj korisnika i da se očekuje dalji pad narednih mjeseci.