Neum krcat i ovaj vikend. Gosti zaboravili na mjere, maske ne nosi niko, mjesta za distancu nema

2443

Neum je i ovaj vikend krcat turistima iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije. Zasad je u Neumu 28. jula zabilježen samo jedan slučaj koronavirusa, zaražena je stanovnica prigradskog naselja Hutovo.

Međutim, ono što najviše brine jeste nepridržavanje epidemioloških mjera, maske niko ne nosi, a fizičku distancu gotovo je nemoguće zadržati, s obzirom na popunjenost Neuma. Posebno na centralnoj plaži.

Zanimljivo je da većina anketiranih gostiju Neuma, čiju ponudu svi odreda hvale, smatra da koronavirus ne postoji i da je to teorija zavjere.

Ljubazni domaćini na sve načine nastoje privući goste, ali istovremeno i do kraja ispoštovati mjere koji su i danas na snazi.

“Pokušavamo se držati  propisanih mjera. Na ovoliki broj gostiju je to teško postići. Neki gosti skloni su poštivanju propisa, ali moramo biti realni i kazati da nisu svi. Nailazimo na poteškoće, nastojeći održati sanitarno-higijenski red – kaže direktor hotela “Sunce” u Neumu, Luka Prkačin.

Danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izrazio bojazan šta će se desiti 14 dana nakon Bajrama, u strahu da se građani nisu pridržavali fizičke distance, i da su se grlili i ljubili čestitajući Bajram.

Oni koji se pridržavaju preporučenih mjera s pravom se brinu šta će se desiti nakon povratka naših građana sa odmora na kojem svi kao da su zaboravili da se cijeli svijet bori sa pandemijom koja ne jenjava. Naprotiv.

U galeriji pogledajte Neum danas: