Region

Neviđeni skandal u Hrvatskoj: Od Rusa htjeli kupiti dijelove za helikoptere, sve je trebalo ići preko Republike Srpske

U Zrakoplovno tehničkom zavodu u Velikoj Gorici na pomolu je veliki skandal. U jeku sankcija Evropske unije protiv Rusije i ruske agresije na Ukrajinu, prije nepunih mjesec dana u tu kompaniju u državnom vlasništvu na razgovore o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere stigla su dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve, saznaje Jutarnji list.

Sastanak trajjao više od sat vremena

Sastanak s predstavnicima ZTC-a trajao je više od sat vremena, a kako piše Jutarnji, dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u. I dok hrvatska Vlada zagovara žestoke sankcije Rusiji i daje vojnu i svu drugu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, predstavnici ruske kompanije dolaze u državnu kompaniju na razgovore o trgovini vojnom opremom!

U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu te ta je tema bila otvorene stavke za nabavu roba i usluga iz prethodnog razdoblja. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima kazano kako nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije. No, ovo objašnjenje je prilično “tanko” jer to je predstavnicima ruske kompanije moglo biti rečeno i kad su tražili sastanak. Nisu zbog toga morali dolaziti u Veliku Goricu.

Cijeli posao bi se obavio preko Republike Srpske

Prema informacijama Jutarnjeg, sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo na koji način zaobići sankcije te platiti i dopremiti ruske dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet niti izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske. Robu bi formalno kupila neka kompanija u Republici Srpskoj od koje bi pak ZTC kupio tu robu i uvezao u Hrvatsku.

No, prema svemu sudeći, cijeli posao je ipak propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promakao djelatnicima Sigurnosno obavještajne agencije koji su potom alarmirali i kolege iz Vojno obavještajne sigurnosne agencije. Nakon što je utvrđeno da su bili na podužem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a koja je vlasnik ove kompanije. U CERP-u su se upalili alarmi za uzbunu te je od Uprave kompanije zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana.

Inače, ruska kompanija ATS je vrlo poznata kompanija koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare