(Foto: Daily Mail)
Svijet

Nevjerovatna priča: Ukrajinac ruskim granatama umakao na – biciklu!

Jedan Ukrajinac bio je prisiljen na hrabar bijeg iz svog opkoljenog rodnog grada, vozeći bicikl gotovo 80 kilometara kroz zastrašujuću “rukavicu” ruskog granatiranja.

Arif Bagirov (45) “pedalirao” je sedam sati osjećajući rusko bombardiranje njegovog rodnog grada Severodonjecka, prenosi “The Mirror”.

Posljednja u nizu meta

Opkoljeni grad postao je posljednja u nizu meta napada vojske ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je Mariupolj pao nakon duge i ogorčene opsade.

Severodonjeck je ključ za ruske snage koje kontroliraju regiju Lugansk. Bagirov je odlučio otići nakon što je granata pogodila stan ispod njegovog, ali nekim čudom nije eksplodirala.

Medijski menadžer je na kraju stigao do grada Bakmuta i odatle je otišao autobusom do relativne sigurnosti Dnjepra.

“Na biciklu sam 11 godina, tako da 80’ kilometara nije ništa za mene, ali ovo je bila najluđa vožnja biciklom u mom životu. Neke ceste su bile potpuno raznesene.

Prolazio sam biciklom pored eksplodiranih granata u zemlji. Bicikl mi nudi daleko veću mobilnost – to bi bilo nemoguće u automobilu”, rekao je Bagirov.

Pošto je izvukao pouke iz pomnog promatranja borbi oko sebe, Bagirov bi čekao da vidi gdje su ruske granate pale, a zatim bi krenuo prema njima.

“Iz svog iskustva u Severodonjecku naučio sam da oni ne gađaju isti cilj dvaput. Znao sam da, ako su granatirali tvornicu prije pet minuta, neće je više granatirati. Gledao bih gdje će granate sletjeti i biciklirao tamo – to je bila najsigurnija ruta”, objašnjava on.

Zračni napadi

Mogao je vidjeti eksplozije svuda oko sebe, od granatiranja od zračnih napada:

“Morao sam zaustaviti bicikl i sakriti se kada su neprijateljski avioni letjeli prema meni. Kad bih čuo odlazeću granatu, sišao bih i našao zaklon dok ne padne.”

Srećom, njegove supruga i kćerka ranije su pobjegle iz grada, prije nego što je novi napad počeo prošle sedmice.

Ruske snage ušle su u obližnji grad Liman i strahuje se da će to iskoristiti kao uporište za potpuni napad na Severodonjeck.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare