Svijet

Nevrijeme na sjeveru Italije: Poginula jedna osoba, 11 nestalo

U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestalo, prema privremenim podacima lokalnih vlasti objavljenim u subotu.

Vatrogasac dobrovoljac poginuo je tokom intervencije u Valle d'Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite.

Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje su brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u saopćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalima u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

“Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene”, rekao je vatrogasni zapovjednik Cunea, prenosi agencija Ansa.

On drži da se radi o grupi Italijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya. Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se.

Najpogođenija područja su slivovi rijeka Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa komandantom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare