Tehnologija

New York planira koronu uništiti na neviđen način: Ovo ubija 99 posto virusa

Agencija zadužena za javni prijevoz u New Yorku najavila je pilot-projekt koji će pomoću lampica s ultraljubičastim svjetlom pokušati uništiti koronavirus u autobusima i vozovima.

Prometna uprava grada New Yorka (MTA) saopćila je jučer da će testirati 150 mobilnih uređaja startapa PURO Lighting kako bi procijenila učinkovitost i isplativost UVC rasvjete, jedne od tri vrste svjetlosti UV spektra, piše CNN.

Prema navodima kompanije Puro, UVC eliminira covid-19 i izuzetno je efikasan pri uništavanju virusa i bakterija. PURO napominje da njihove lampe također imaju UVA i UVB svjetlo kako bi se postigla dezinfekcija pri punom spektru. Jedinica dezinficira i površinske i zračne patogene te uklanja do 99,9% virusa i bakterija, navodi PURO Lighting.

PROČITAJTE  Glumac Slavko Štimac završio u bolnici zbog korone

Prva i druga faza

U prvoj fazi svjetla će početkom iduće sedmice biti postavljena u podzemnoj željeznici i autobusima. Ako rezultati budu dobri, MTA će u drugoj fazi UVC svjetla postaviti u vozove željezničke pruge Long Island i Metro-sjever.

Svjetiljke će se paliti tokom noćne obustave prometa ili u razdobljima kada ne radi prijevoz.

“Ovo je prvi takav pilot-projekt prometnih agencija na svijetu i ponosni smo što smo dio tog projekta”, rekao je Patrick Foye, čelnik MTA-a, i dodao kako su angažirali biofizičara Davida Brennera, direktora Centra za radiološka istraživanja na Univerzitetu Columbia, da ispita učinkovitost lampi.

Grad New York prvi je put od 6. maja u svojoj 115-godišnjoj historiji rada podzemne željeznice obustavio promet tokom noći kako bi provodio dezinfekciju vagona.

PROČITAJTE  Zanimljiva opservacija srbijanskog doktora: Ja da sam koronavirus u ovim trenucima govorio bih "jupi, super"


Povezani postovi: