Svijet

Newsweek objavio stravične podatke: Stvarni broj civilnih žrtava je pet puta veći od onog koji je objavio UN

Broj civilnih žrtava u Ukrajini je skoro pet puta veći od onoga kojeg su objavile Ujedinjene nacije, tvrdi Newsweek koji se poziva na tri izvora koja su bila uključena u analizu.

Tri viša vojna oficira kažu da su američke obavještajne službe uspostavile niz specijalnih ćelija – u Pentagonu, u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji i u američkoj evropskoj komandi – kako bi metodično pratili rat u Ukrajini, kako zbog informacija o situaciji, tako i za dokumentovanje ruskih kršenja ratnih zakona. Njih trojica su aktivni oficiri. Jedan je uključen u rad ćelija; druga dvojica su informisana o rezultatima u okviru svog rada na štabovima Pentagona. Kako piše Newsweek, oni su zatražili anonimnost kako bi razgovarali o povjerljivom materijalu.

Uredi UN-a za ljudska prava u ponedjeljak su potvrdili 406 smrtnih slučajeva i 801 povrijeđenih civila od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. UN kaže da će broj civilnih žrtava “vjerovatno biti mnogo veći” kako bude više informacija.

Procjene američkih obavještajnih službi taj broj približavaju cifri od 2.000 mrtvih i čak 10.000 ranjenih u 11 dana borbi.

“Civilne žrtve se primjećuju u svim regijama i dosljedno u cijeloj zemlji s obzirom na nivoe vatrene moći”, rekao je jedan od obavještajaca za Newsweek.

“Prikupljamo dokaze o mogućim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i kršenju međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Reutersu u ponedjeljak.

U petak je sekretarica medije Bijele kuće Jen Psaki rekla da su Sjedinjene Države započele internu reviziju “kako bi prikupile dokaze i podatke o gađanju civila [i] o prijavi upotrebe užasnog ratnog oružja na terenu u Ukrajini”.

Prvi oficir kaže da su promjene u mjestima gdje su se desile žrtve posljedica napredovanja ruske kopnene kampanje. On do sada opisuje tri faze. Istočni i južni regioni pretrpjeli su najveći broj civilnih žrtava u prvoj sedmici borbi, posebno u oblastima Donjecka i Luganska.

Počevši od 1. marta, pet opkoljenih gradova — Černihiv na sjeveru Kijeva, Konotop i Sumi na istoku, drugi po veličini ukrajinski grad Harkov na istočnoj ruskoj granici i Mariupolj na jugu — počeli su da doživljavaju najveći broj smrtnih slučajeva kako je rusko napredovanje je usporilo te su ruske snage postale nestrpljivije.

Ali od petka, grupa gradova i sela sjeverozapadno od Kijeva, svi na zapadnoj strani rijeke Dnjepar — Hostomel, Buča, Vorzel i Irpin — trpe najveći teret borbi. Tamo je ukrajinska odbrana bila najžešća.

Ruske snage “pojačavaju bombardovanje” velikih ukrajinskih gradova, kao i Mikolajeva i Mariupolja na jugu, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki zvaničnik američke odbrane.

“Nemamo savršenu korelaciju između onoga što opažamo u smislu štete i stvarnih brojeva”, kaže drugi viši oficir za Newsweek. U mnogim uništenim civilnim objektima, kaže oficir, civili se kriju u skloništima i podrumima. I raspored stanovništva se značajno promijenio kako civili bježe ispred ruskih trupa. Mnogi od smrtnih slučajeva civila koji su uočeni ili prijavljeni na lokalnom nivou, kaže oficir, možda su uključivali i civile uključene u ukrajinsku odbranu. Vjerovatno će se računati kao borci kada se dobije više informacija.

Na Twitteru u ponedjeljak, Mihail Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog i vodeći ukrajinski pregovarač s Rusijom, rekao je da je oko 1.500 civilnih rezidencija i stambenih zgrada oštećeno ruskim napadima, plus oko 202 škole i 34 bolnice.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija od početka borbi zauzela 24 grada i sela. Napredni elementi Putinovih snaga također su ušli u predgrađa (pa čak i centralna područja) pet opkoljenih gradova, gdje su bombardovali vladine, vojne i civilne infrastrukturne ciljeve.

“Svakako smo primijetili povećanje vatre dugog dometa, bombardiranja, raketnih napada, artiljerije, kao i raketnih udara, i procjenjujemo da ovi udari pogađaju civilne ciljeve, infrastrukturu, stambena područja”, visoki američki rekao je u ponedjeljak zvaničnik odbrane.

Ali on je rekao da “nije jasno” da li su Rusi namjerno gađali civilne ciljeve ili je šteta nastala “rezultat nepreciznosti”.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio Ukrajinu za civilne žrtve, kako u premještanju vojne opreme u civilna područja, tako i, kako je naveo, u korištenju civila kao živog štita.

Američki zvaničnici odbacuju ovo kao dezinformaciju, rekavši da nema dokaza ni za jednu tvrdnju.

Napori američkih obavještajnih službi da identifikuju i dokumentuju ruske napade i ratne zločine uglavnom su izvedeni iz satelitskih snimaka koji se zatim uparuju s izvještavanjem sa terena i objavama na društvenim mrežama. Napori geoprostorne obavještajne službe, kaže treći obavještajac za Newsweek, omogućava stotinama tumača slika i analitičara da objedine svoja zapažanja, a sve analize su vezane za visoko precizne karte ukrajinskih gradova i gradova.

Civilne žrtve i štete u Ukrajini, kaže treći obavještajac, također se analiziraju u zbiru: to jest, pokazuju obrasce napada. Na primjer, kaže jedan od oficira, ako su ruske kopnene snage raspoređene sjeverno od grada ili mjesta i pojavi se linija oštećenja istok-zapad, to ukazuje na ispaljene baterije topova i raketa, i vjerovatno radi efekta. „Uzorci ne lažu“, kaže policajac.

Osim toga, nuklearna prijetnja Vladimira Putina znači da se svako lansiranje ruskog projektila (do sada ih je bilo oko 650) pomno prati od paljenja do detonacije. U roku od nekoliko sekundi, Sjedinjene Države su u stanju odrediti potencijalnu metu napada.

Gotovo svi raketni napadi dugog dometa ispaljeni su na ukrajinske aerodrome i vojne baze, kažu svi visoki oficiri. Ali blizu 30 posto dalekometnih napada je propalo, bilo zato što su ih oborili ukrajinski branioci, zbog tehničkog kvara ili zbog ljudskih grešaka operatera.

“Uočavamo značajnu štetu civilima kao rezultat pada objekata s neba”, kaže obavještajac. To uključuje projektile i rakete, avione i helikoptere koji su oboreni, te gelere i komade oružja koji padaju u urbanim područjima.

Američki oficiri također potvrđuju da je Rusija u svojim napadima koristila kasetne bombe – oružje koje je manje precizno i prijeti civilnom stanovništvu zbog velikog broja “dud” bombi.

Britanska odbrambena obavještajna služba u ponedjeljak je rekla da Rusija “vjerovatno” prvi put na ozbiljan način gađa civilnu komunikacijsku infrastrukturu. “Ukrajinski pristup internetu također je vrlo vjerovatno poremećen kao rezultat kolateralne štete od ruskih udara na infrastrukturu. Tokom protekle sedmice zabilježeni su prekidi interneta u Mariupolju, Sumiju, Kijevu i Harkovu.”

Iako su komunalne usluge – struja, plin, grijanje i voda – prekinute na mnogim mjestima na prvoj liniji fronta, analiza američkih obavještajnih službi zaključuje da Rusija nije poduzela nikakvu metodičku kampanju za onesposobljavanje civilne infrastrukture. Operater gasnog sistema Ukrajine saopštio je u ponedeljak da je stotine hiljada potrošača ostalo bez snabdijevanja gasom zbog borbi.

„Naša analiza pokazuje da su skoro svi napadi [napadi artiljerije, projektila i aviona] bili ispred ruskih kopnenih trupa radi podrške kopnenim operacijama“, kaže jedan od trojice visokih zvaničnika. “Ne postoji ‘strateška’ zračna kampanja koju možemo vidjeti.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare