Svijet

Nezapamćena kriza u Evropskoj uniji: Da li ostaju bez još jedne države članice?

Odnosi u Evropskoj uniji su oduvijek bili komplikovani, obzirom da svaka članica Unije u svim političkim i ekonomskim odlukama gleda prvenstveno svoje interese.

Naravno, ovakva postavka EU je pogodno tlo za razne krize i sukobe interesa, a posljednji takav slučaj koji je pogodio Uniju je odluka ustavnog suda Poljske da da su neki zakoni EU u suprotnosti s Ustavom Poljske, te da presude Suda Europske unije nemaju primat nad ustavnim zakonima Poljske.

Ovo je jedna od najvećih kriza sa kojom se Unija susreće obzirom da takva presuda podriva jedno od temeljnih načela zahvaljujući kojemu EU uopće funkcionira, a to je načelo supremacije europskih propisa nad nacionalnim propisima.

Proglašavanjem europskih ugovora nekompatibilnim s poljskim zakonima, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj doveo je zemlju na put prema Polexitu - komentirao je jedan od europarlamentaraca Europske pučke stranke, Jeroen Lenaers.

Ustavni sud Poljske smatra se u ostatku EU nelegitimnim jer je konzervativna poljska vlada provela niz političkih imenovanja njegovih sudaca. A Polexit bi bio poljska verzija Brexita, odnosno varijacija na temu prvog izlaska jedne države članice iz EU.

Ovo je pravna revolucija - komentirao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i europskog prava na Univerzitetu Erasmus u Rotterdamu.

Doduše, riječ je o zarobljenom sudu, ali pravno govoreći, ovo je najdalji korak prema pravnom izlasku iz EU ikad usvojen od strane nekog nacionalnog suda - dodao je taj pravni stručnjak u komentaru na Twitteru.

Iz Europske komisije poručili su da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak od korona-krize, s čijim se odobrenjem odugovlačilo upravo zbog straha da je kršenje vladavine prava u Poljskoj toliko očito da se poljskoj vladi ne može povjeriti dosad najveći iznos iz budžeta EU, koji je ionako dosad bio izdašan prema Poljskoj, jednoj od najvećih neto primateljica iz fondova Unije.