Vijesti

Ni danas nema finalne odluke o poskupljenju struje. Džindić: Ne možemo preuzeti odgovornost na brzinu

U zgradi Vlade Federacije u Sarajevu danas je održan drugi sastanak u vezi najavljenog poskupljenja električne energije za privrednike u većem bh. entitetu.

Nakon završenog sastanka, na konferenciji za medije se obratio ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, i predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović.

Podsjetimo, „Elektroprivreda BiH“ predložila je povećanje cijene električne energije u rasponu od 70 do 120 posto, a na šta su reagirali iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Nermin Džindić je kazao da danas nisu došli do finalnog rješenja iako su to mnogi danas očekivali.

“Analiza je pokazala da Elektroprivreda BiH izvozi 250 miliona maraka. Dijagram kupaca pokazuje da deset kupaca prvih troši 70 posto od ukupne količine. To je jedan podatak koji govori da treba još jednu detaljniju analizu kako pomoći privrednicima.

PROČITAJTE  EEA: Većina stanovnika evropskih gradova udiše opasno zagađen zrak. Evo na kojem mjestu se nalazi BiH

Razgovarali smo i o problemima povećanja energije u Evropi. Z sedam do deset dana Vladi treba biti dostavljena kompletna analiza i onda će biti zajednički sastank obje Elektorprivrede, uključujući poslodavce, Vladu i eminentne stručnjake”, kazao je Džindić.

Dakle, finalnog rješenja još uvijek nema.

“Ne možemo preuzeti odgovornost na brzinu. Nije bilo finalne odluke o poskupljenju struje. Sve tri strane su bile konstruktivne i vodila se priča da se dođe do kompromisa. Treba uraditi detaljnu analizu i pomoći kompanijama koje puno troše, a oni koji manje troše da se i njima na neki drugi način pomogne. Jedinstven je stav obje Elektroprivrede. Također, ne ne smijemo ugroiziti rad niti jedne Elektorprivrede. Moramo se prilagoditi promjenama”, kazao je Džindić.

PROČITAJTE  Vlada FBiH odluku o uvođenju VTP pravila prepustila kantonima


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare