Politika

Nihad Uk: Vjerujem da u SDA postoje racionalni ljudi. Nije sramota otići u opoziciju

Da Sarajevo mora biti ogledalo cijele Bosne i Hercegovine kazao je u petak, podnoseći ekspoze u Skupštini Kantona Sarajevo, novi predsjednik kantonalne vlade Nihad Uk.

U gostovanju na TVSA govorio je o mnogim aktuelnim temama, vezanim za novu Vladu KS, koju će on predvoditi, kao najmlađi premijer u historiji Kantona.

Rekao je da je “zajednički zadatak Kantonu vratiti dignitet koji je nerijetko izostajao”. Smatra da to nije preambiciozna najava.

Nihad Uk: Ne treba nam rijaliti u Skupštini

“Ne smije da bude preambiciozno postavljen cilj. Tome trebaju da teže sve političke strane koje se trenutno nalaze u Skupštini KS. Bilo da su pozicija ili opozicija.

Nažalost, proteklih godina tako nije bilo, pa se osim vrijeđanja članova porodice dešavalo da pojedini zastupnici fzički nasrnu na zastupnike kolege… Taj način komunikacije KS i BiH ne treba.

Takav vid komunikacije mogli smo vidjeli u nekim rijalitijima. Ali, od Skupštine KS ne smijemo praviti rijaliti”, kaže smatra Uk

U fokusu programa je unapređenje života građana KS. Koje su to, uz nastavak već započetih projekata, nove politike kojima planirate realizirati taj zadatak?

Cilj je bolji život građana KS. Moji prijatelji, članovi porodice i komšije idu iz Sarajeva zato što traže bolji kvalitet negdje u Ljubljani ili Grazu.

Volim da spomenem ta dva grada koja su prilično slična KS. Zašto to ne bi ovdje mogli napraviti? Očito je da se to može.

Od građana, kazali ste, očekujete da budu aktivni i konstruktivni sudionici. U kojem smislu, zašto?

Jedan od ciljeva ove vlade jeste uspostaviti centar za komunikaciju s građanima po pitanju komunalne infrastrukture, gdje će građani jednom porukom pokazati na kojoj se lokaciji nalazi smeće kako bi služba došla da to pokupi.

Ukoliko Vlada KS očisti sve moguće (mislim hipotetički), a od građana ne dobije feedback da se to ponovo ne baca, uzaludno je sve. To je jedan kontinuirani proces.

Glavna pretpostavka za realizaciju svih projekata je budžet. Prijedlog u iznosu nešto manjem od milijardu i 440 miliona naći će se pred zastupnicima u srijedu. Je li u taj dokument ugrađen način – kako prevazići smanjenje prihoda za oko 100 miliona maraka zbog smanjenja pondera KS?

Još jedan od spinova opozicije

Prethodna vlada je idenfitikovala da će u 2023. godini budžet KS osjetiti taj kažnjenički zakon prema građanima KS. Prošle godine su počeli da štede na određenim stavkama kako ne bi ugrozili poslovanje KS u tekućoj godini.

Da li je Kanton, kako to često tvrdi opozicija u Skupštini KS, već prezadužen. Pogotovo u posljednje dvije godine?

Apsolutno nije. Zakonom o dugu i zaduživanju propisuje se maksimalni iznos kojim se kantoni mogu zadužiti u određenoj godini.

KS je zadužen za 5,7%. Iznos koji se može zadužiti je 10%. To je još jedan od spinova opozicije.

Čak i prije nego je nova Vlada potvrđena, govorili ste o čistoći grada kao o jednom od prioriteta. Vašu izjavu da želite “umiti Kanton” u prvim mjesecima mandata mnogi su shvatili kao priznanje da Grad nije čist i da ste direktno uputili kritiku vašem prethodniku – gospodinu Forti?

Nisam uputio kritiku. Činjenica je da grad nije čist kako bih ja želio ili kako bi građani željeli da bude čist. Prostora za unapređenje u svakom segmentu ima, pa i u ovom.

Uvjet za realizaciju programskih ciljeva generalno je i Vaša i kompetentnost i stručnost ministara u novoj Vladi. Šest je starih i isto toliko novih ministara. Jeste li kapacitirani za to?

Mislim da se radi o skupini profesionalnih i ljudskih kolega. Moj cilj je napraviti ozbiljnu koheziju među ministrima.

Komplikovan princip

Preostala tri koaliciona partnera nisu krili ambicije da predlože svoje kandidate za premijera. Ipak, na kraju – Vi. Šta je presudilo?

Politički dogovor je odlučio. Svaka stranka je pokazala odgovornost da preuzme odgovornost na nekom nivou.

Trojka je na neki način već konstanta u Kantonu. Novi partner vam je Stranka za BiH. Kako ocjenjujete njihovu ulogu. Mogu li dati neki novi zamah u predstojećim procesima?

Jako smo kompatibilni kao Trojka plus Stranka za BiH. Put je pred nama, ali moja lična ocjena je da sam prezadovoljan. Bitno je da je Stranka za BiH dio većine.

Kako komentirate posljednje spekulacije o rješenju koje će navodno nametnuti visoki predstavnik. A to je da bi imenovanje Vlade Federacije BiH uključivalo dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona?

Jako komplikovan novi princip. Iskreno se nadam da će SDA odlučiti da ne dozvoli Schmidtu dovođenje novih ustavnih rješenja. Upravo zbog toga što se dodatno komplicira i onako kompliciran izborni proces.

Vjerujem da u SDA postoje racionalni ljudi koji mogu kazati šta je u interesu BiH. A to je da se prizna demokratska volja. Nije sramota otići u opoziciju, kako bi se vidjelo i s druge strane gdje se griješilo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare