Svijet

Nijemci, ostanite u kući, epidemija opet ubrzava: Ublažili mjere pa poslali novi apel građanima

Nijemcima je savjetovano da ostanu kod kuće što je više moguće i da nastave sa primjenom fizičkog distanciranja, jer su se pojavili zvanični podaci koji ukazuju da se širenje pandemije Covid-19 ponovo ubrzava.

Osnovni reprodukcijski broj (R), koji pokazuje koliko novih slučajeva u prosjeku generira jedna zaražena osoba, smatra se ključnim pokazateljem da li se mogu olabaviti ograničenja u javnom životu nakon što je Angela Merkel naglasila važnost zadržavanja broja ispod jedan.

U utorak je njemačka vladina agencija za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch (RKI), objavila da je broj reprodukcije u ponedjeljak, 27. aprila, porastao na 1, nakon što je sredinom aprila bio na 0,7.

Lothar Wieler, predsjednik RKI-ja, kasnije je precizirao da je stopa reprodukcije u ponedjeljak bila 0,96, a tehnički je još ispod jedan.

Naučnici vjeruju da je osnovna stopa reprodukcije Covid-19, R0, negdje između 2,4 i 3,3. Bez poduzetih mjera za suzbijanje širenja virusa, stopa novih infekcija rasla bi eksponencijalno sve dok oko 70 posto populacije ne bi bilo zaraženo.

Wieler je apelirao na njemačku javnost da „sačuva postignuto“ što je spriječilo da zdravstvene usluge budu preplavljene nastavkom primjene fizičkog distanciranja iako su savezne vlasti već počele da smanjuju ograničenja na društveno kretanje.

"Nastavimo da ostajemo kod kuće što je više moguće, nastavimo da poštujemo ograničenja i držimo se na udaljenosti od 1,5 metra jedan od drugog", rekao je Wieler.

Medicinski stručnjak također je upozorio na postavljanje previše očekivanja na jednom indikatoru, rekavši da je „R samo jedan indeks među mnogim“.

Kako su se njemački političari sve više dijelili zbog brzine kojom bi trebalo ublažiti mjere društvenog distanciranja, negativne vijesti o rastućem reproduktivnom broju donijele su pometnju, naročito kada su u pitanju najnoviji zvanični podaci koji pokazuju i nove slučajeve potvrđenih infekcija s padom Covid-19 ispod 1.000 slučajeva prvi put u gotovo sedam sedmica.

Druge naučne institucije koje proučavaju širenje pandemije u Njemačkoj postavljaju pitanje da li je trend pada posljednjih sedmica u stvari obrnut, kao što govore i brojevi Instituta.

Teoretski, broj reprodukcije se izračunava dijeljenjem broja novih infekcija sa ponderisanim brojem zaraženih ljudi. U praksi je nemoguće utvrditi savršeno tačne brojeve na obje tačke, pa čak i raspoloživi podaci o novim infekcijama sastavljaju se sa zaostatkom od nekoliko dana. Broj reprodukcije je stoga uvijek procjena.

Za sopstvenu procjenu broja reprodukcije, RKI pokušava da uzme u obzir vremensko zaostajanje ignorirajući podatke iz posljednja tri dana i vraćajući poznate slučajeve u njihov vjerovatni dan zaraze oko sedam dana ranije.

Reprodukcijski broj objavljen u utorak može, dakle, samo naznačiti razvoj pandemije prije sedmicu i po, kada je Angela Merkel najavila mjere ublažavanja socijalne distance, koje još nisu stupile na snagu.

Alternativni modeli za procjenu broja reprodukcije razvili su Tehnički univerzitet Ilmenau i Helmholch Centar za istraživanje infekcija.

Na Ilmenau smatraju da model koji koristi RKI ima tendenciju da "ublaži" broj novih infekcija metodom kojom je pokušao da ispravi kašnjenje u prijavljivanju.