Direktno u metu

Nikad niko nije bio iskreniji o svemu što se dešava u bh. fudbalu od Feđe Dudića

Nakon sinoćnjeg sramotnog poraza Zmajeva na Islandu jedan od najvećih i najiskrenijih kritičara bio je nekadašnji trener Sarajeva i Veleža Feđa Dudić.

Komentarisao je za početak slučaj Anela Ahmedhodžića kazavši kako bi bilo samoubistvo odreći ga se.

"Moramo ga natjerati da igra - želio, ne želio. Da nije želio da igra, momak bi igrao za Švedsku. Mogao je otići kao i mnogi drugi kad je bio na prelomnici, kad je igrao u Malmeu, kad je bio među najboljim igračima odlučio je da dođe u BiH. Zašto sad ne bi želio?", komentarisao je Dudić.

Objašnjava da Ahmedhodžić igra u najvboljoj ligi na svijetu i da je satndardan pa zaključuje da se moraju vidjeti razlozi zbog kojih nije došao.

"Obavezno preći preko toga ako je pogriješio, da se izvini, da li je to neka sankcija finansijaka… Da se odreknemo Ahmedhodžića, koga mi imamo u budućnosti? Gledao sam mladu reprezentaciju na Grbavici protiv Slovenije. Ne vidim tu svijetlu budućnost. Možda jednog-dvojicu vidimo da su iskočili iz te reprezentacije. Ne možemo mi praviti smjene generacija. Nemamo bazen igrača da se odričemo. Nekih starijih se moramo odreći. Izgurati još baraž, probati na sve načine da se plasiramo na EURO. Poslije toga podvući liniju", kaže Dudić.

Kritikovao je i rad u omladinskim kategorijama.

"Nemamo svijetlu budućnost. Je li naša juniorska reprezentacija otišla na EP? Jedino što smo nešto pravila kadetska reprezentacija dok je bio živ Sakib Malkočević koji je pravio vrhunske rezultate. Poslije toga ni u toj generaciji nismo pravili ništa, u juniorskoj nismo ni blizu, mlada (U21) da ne i govorim izuzev kad smo na Koševu izgubili 4:3, Ibro Zukanović je bio selektor, ti momci se sad opraštaju…

O čemu mi pričamo, da se odreknemo Ahmedhodžića. To bi bilo samoubistvo. Normalno, kodeks postoji, ne smije se neko ponašati kako hoće. On je mogao igrati za drugu selekciju, ali dolaskom u BiH pokazao je za koga želi igrati. Sigurno ga nešto tišti, treba izaći sa pravim stvarima i reći stvari kvakve jesu. Neka pozadina iza toga ima, uvjeren sam".

Kaže da bi volio da se o nekim stvarima počne javno govoriti.

"Svi znaju šta je rak-rana, sve ide pod tepih. Drugi napreduju, mi stagniramo. Kad nam je lakša grupa bila nego ova? Treba biti realan, ima dosta stvari koje znaju igrači, ljudi koji vode, selektor. Ako želimo dobro državi i reprezentaciji treba izaći na vidjelo", zaključio je Dudić.