Svijet

Nikad veći paket. Američka vlada šalje Ukrajini oružja u vrijednosti 3 milijarde dolara

Američka vlada poslat će Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara. To je najveći pojedinačni paket pomoći do sada, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Ona je najavila da će informacije o sadržaju paketa vojne pomoći biti obznanjene kasnije.

Američki državni sekretar Antony Blinken potom je objavio da se radi o 3,75 milijardi vojne pomoći za Ukrajinu i druge zemlje pogođene ruskom invazijom.

U saopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješadijska borbena vozila Bradley, artijlerijske sisteme, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i municiju.

To je već u četvrtak najavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

U zajedničkom saopćenju nakon razgovora, Američka vlada je objavila da će Ukrajini osigurati borbena vozila Bradley. Također je objavljeno da će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.

Bradley “nije tenk, to je ubiica tenkova”, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona general Ryder.

Uvjereni smo da će to (ukrajinskim snagama) puno pomoći na bojnom polju, dodao je on, prenosi HRT.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je ponovno izrazio zahvalnost nakon što su Washington, Berlin i Pariz obećali njegovu zemlju opskrbiti oklopnim borbenim vozilima.

“Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i odbrambenu saradnju s partnerima na novu razinu”, rekao je u video obraćanju.

“Odsad, Ukrajina ima više zračne odbrane, više oklopnih vozila. Prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila.

Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine, nego ukupno i Evrope”, rekao je Zelenskij.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare