Šarena planeta

Nikada ne biste pogodili šta je najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama! Nije plastika

Procjenjuje se da se u svijetu godišnje ispuši 5,6 biliona cigareta, od čega se nepropisno odlaže čak dvije trećine ili 4,5 biliona! Od 1980-ih godina do današnjih dana opušci cigareta čine 30-40 posto ukupnog otpada pronađenog tokom akcija čišćenja plaža. U organizaciji Ocean Conservancy, koja organizira čišćenje plaža još od 1986. godine, tvrde da su tokom 32 godine opušci bili najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama, što čini gotovo trećinu svih prikupljenih bačenih predmeta.

Osim što je za njihovu razgradnju potrebno mnogo više vremena nego što većina ljudi misli, opušci cigareta u okolišu mogu ozbiljno utjecati na rast biljaka, kao što to sugerira najnovije istraživanje britanskih naučnika s Odjela za biologiju Univerziteta Anglia Ruskin.

Nepravilno odlaganje

Studijom objavljenom u časopisu Ecotoxicology and Environmental Safety vršilo se ispitivanje biljaka uzgajanih u zemlji koja sadrži opuške, a njihovom usporedbom s grupom kontrolnih biljaka otkrivena je značajna razlika. Biljke uzgojene u zemlji onečišćenoj opušcima imale su 25% kraće izdanke, a biomasa korijena bila im je i do 60% manja.