Nikada niste čuli za njega: Najsigurniji telefon na svijetu dolazi iz Finske

138

Računari sa dvostrukim i multi butovanjem popularna su praksa kod iskusnih korisnika jer im omogućava da imaju nekoliko zasebnih “profila”. Mnogi koriste ovakve funkcije zbog sigurnosti, pa je pomalo iznenađujuće što ovaj trend nije zaživio i na mobilnim uređajima.

Zato pravo iz Finske, zemlje koja nam je osigurala jedan od najpopularnijih telefona ikada, Nokiju 3310, dolazi mobilni telefon Bittium Tough Mobile 2C.

Ovaj smartphone je čvrst iznutra kao i spolja, ali to vješto prikriva suptilnim dizajnom biznis telefona. Radi na dva operativna sistema – stabilnom Androidu 9 i sopstvenom Secure OS-u (koji je zasnovan na Androidu), a dolazi i sa besplatnim Yubiko 5 NFC sigurnosnim ključem.

Dva operativna sistema su potpuno odvojeni jedan od drugog, a uređaj posjeduje i stalno uključen VPN i podršku za sopstveno Bittiumovo upravljanje mobilnim uređajima.

Sam uređaj je i MIL-STD-810G i IP67 ceritificiran, što znači da sigurno može da izdrži pokoji udarac. Također, dolazi i sa režimom privatnosti koji se može aktivirati jednim pritiskom na dugme, onemogućavajući Bluetooth, mikrofon i kameru.

Podaci o cijeni još nisu dostupni, ali s obzirom na to da Tough Mobile 2 košta oko 1.400 eura, novi model 2C ne bi smio biti jeftiniji od toga.