Politika

Nikšić: Bojkot izbora u Srebrenici je obesmišljen. SDA i DF će koaliciju pravdati kao stvar nužde

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić reagirao je na potpisivanje koalicije SDA, DF-a sa SNSD-om u Srebrenici.

Kaže da je bojkot izbora, koji su ranije podržale sve probosanske stranke, obesmišljen.

“Koalicija SNSD-SDA-DF-SBiH u Srebrenici će vjerovatno biti predstavljena u javnosti kao stvar nužde. Uvijek se to tako pravda kada SDA koalira sa SNSD-om ili HDZ-om. Istina možda to danas u Srebrenici i jeste slučaj, s obzirom na drastično umanjen kapacitet povratničke populacije i bosanskohercegovačke biračke baze zbog bojkota ponovljenih izbora. Ne smatram to nikakvim opravdanjem, ali je činjenica da sam zajedno sa Konakovićem na sastanku u Srebrenici prisutne pozivao da dobro promisle o bojkotu i potencijalnim posljedicama. Oni su ostali pri svom stavu, barem većina njih. Ja sam u ime SDP-a iznio jasan stav da zbog postupaka Bege Bektića kojeg smo isključili smatramo da SDP svakako nema listu u Srebrenici i da ne izlazimo na izbore, ali da ćemo podržati stav lokalne povratničke zajednice”, rekao je Nikšić.

PROČITAJTE  Zastupnik u Bundestagu Mijatović: Ni pedlja Dodikovim prijetnjama miru, niti Čovićevim privilegijama za HDZ

Kaže kako se već na tom sastanaku moglo čuti da pojedinci drugačije misle i da žele prihvatiti mandate.

“Nakon priče o uspješnom bojkotu pitam se šta sada, hoće li iko preuzeti odgovornost za pogrešnu procjenu? Naravno da nisam toliko naivan i da neće, a ponovno će nas iz SDA i njihovih partnera iz DF i SBiH uvjeravati kako spašavaju povratnike. Ne bi me začudilo da njihovi botovi ponovno recikliraju priču o Begi Bektiću i ukradenih 6 glasova, te optuže SDP. Valjda je svima jasno da nisu napravili koaliciji sa SNSD i onima koji negiraju genocid kako bi preduhitrili da to ne bi uradio SDP. Ostaje nam da konstatiramo da se većina koja vlada na državnoj i entitetskoj razini prelila i na nivo Opštine Srebrenica. Strah me i pomisliti kako bi botovske brigade “patriota” koji su zaduženi za branjenje svakog poteza SDA i napadanja SDP-a reagovali da je kojim slučajem SDP slično postupio. Kakvim li bi me samo imenima nazivali?”, navodi predsjednik SDP-a.

PROČITAJTE  Čolo nakon sastanka sa Eichhorst i Palmerom: Nema političke volje HDZ-a i SNSD-a za dogovor

On je naveo da je SDP pokazao svoj pristup Srebrenici Zakonom o podršci povratnicima u Srebrenicu.

“U Sarajevu je pušten u proceduru u, uskoro će i u TK, a predložit ćemo ga i većini u FBiH. Tu su jasno izložene sistemske mjere pomoći Srebreničanima. Bilo bi dobro, tražim i očekujem od vladajuće koalicije u Srebrenici da javnosti predoče sporazum na osnovu kojeg su formirali vlast i koje će koristi od ove koalicije imati građani, a posebno povratnici u Srebrenicu. Svakako tu mislim na one građane koje su pozivali na bojkot i koji nisu u grupi onih koji su našli način da se lično okoriste i bojkotom”, navodi Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare