Premijer FBiH

Nikšić: Držimo se podalje od prepucavanja, trudimo se da radimo na rješavanju stvarnih problema!

Nikšić poručuje da je zastrašujuća količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice

Premijer Vlade Federacije BiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se poručivši da oni ne žele učestvovati u "opasnoj igri" političara čiji je jedini način opstanka skretanje pažnje sa svakodnevnih problema i koji se zbog toga opredjeljuju za širenje straha i podizanje tenzija.

Nikšič ističe da se predugo vladajući političari u našoj zemlji bave isključivo etničkim podjelama i to tako da šire mržnju i strah među ljudima i narodima, ni ne pomišljajući da bi bilo bolje da se za prava svojih naroda i sigurnost građana bore gradeći porušene mostove na povratku, kako kaže, izgubljenog međusobnog povjerenja.

Nikšić dalje navodi da populizam i površnost postaju matrica ponašanja na našoj političkoj sceni poručujući da je zastrašujuća količina bijesa i antagonizma koja je sa svih strana usmjerena ka predstavnicima međunarodne zajednice, našim važnim saveznicima u jačanju države.

"Koliko je to moguće držimo se podalje od, za građane, beskorisnih prepucavanja. U isto vrijeme trudimo se da radimo na rješavanju stvarnih problema. Svoju aktivnost fokusirali smo na usvajanje zakona, poboljšanje ekonomije, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih. Svoje vrijeme trošimo da uradimo sve što možemo da bismo postali dio Evropske unije", navodi SDP-ov predsjednik.

Ističe da je poražavajuća spoznaja da zaposjednuti potrebom da sebe i svoje isprazne floskule stave u prvi plan, pojedini političari i njihovi poslušnici i trabanti, u potpunosti zaboravljaju ko su stvarni i dokazani prijatelji BiH.

"Istovremeno ti isti političari svoje blagostanje stavljaju ispred općeg interesa i spremni su ugroziti i građane i državu samo da ne bi odgovarali za svoje riječi i djela. Razlika između dobrih i loših političara se najviše ogleda u tome da li su spremni preuzeti odgovornost za ono što kažu i urade ili postavljaju narod kao živi zid, da bi sebe zaštitili od svake vrste odgovornosti.

Sve ove godine iza rata ti takvi nesposobni i korumpirani političari nas drže u strahu od novog rata. Među njima je mnogo onih koji ni tada nisu uzeli puške u ruke da brane državu i narod, a vjerovatno ne bi ni sada. U sveopćoj histeriji i takmičenju ko će dati 'objektivniju' analizu poteza visokog predstavnika zaboravljaju koliko su puta nakon rata ili samo u posljednjih osam godina tražili da predstavnici međunarodne zajednice urade posao koji nisu bili u stanju sami završiti.

Zato ovih dana svjedočimo javnom linču i prozivkama onih čiju smo pomoć do jučer tražili. Koga je briga - važno je po ustaljenoj praksi izaći u javnost, osuti paljbu, proglasiti nekoga izdajnikom, kukavicom i bez ikakvog iole objektivnog promišljanja dodatno dizati tenzije", navodi premijer Nikšić u objavi na Facebooku.

Naglašava da politike ima i mimo galame i tenzija te ističe da se svari ne rješavaju tako.

"Pustite pravosuđe i institucije države da rade svoj posao, a posebno prestanite da plašite ljude u ovoj zemlji. Ne pristajemo da izazivate strah kod građana samo zato što pojedini političari ne žele odgovarati za svoja (ne)djela, za korupciju i nezakonite postupke.

Mi ćemo uporno i tvrdoglavo nastaviti raditi na rješavanju konkretnih problema i ne treba nam etnička dimna zavjesa iza koje bismo krili svoju nesposobnost i zloupotrebe položaja", kaže.

Poručuje da se niko ne igra sa činjenicom da je Bosna i Hercegovina neprikosnovena, a da su prava svih građana i svih naroda zagarantovana Ustavom BiH.

"Ugrožavanje građana i države bi prouzročilo odgovarajuću reakciju domaćih, ali i međunarodnih snaga prijatelja Bosne i Hercegovine, ali i njenih građana", zaključio je premijer FBiH Nermin Nikšić.