Politika

Nikšić: Imamo većinu u Klubu Srba i Ostalih, borba je za Klub Bošnjaka. Tu nas je ugrozila trgovina SDA

Nakon sastanka lidera stranaka Trojke sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u Mostaru u ime Trojke novinarima se obratio Nermin Nikšić:

“Onako kako smo i očekivali i planirali, imali smo otvoren i iskren razgovor. Zadovoljstvo nam je da smo danas razgovarali, prvo o mogućnosti, da li imamo dovoljan broj delegata. Ako mognemo da pravimo tu vlast.

Iskreno smo počeli i iskreno ćemo doći do rješenja

I dalje, da prvo u fokus stavimo program u svim ovim oblastima, kako je Čović i govorio.

Da ponudimo nešto novo na sceni. Postigli smo visok nivo saglasnosti da buduće vlade imaju konkretan program. Da se ne formiraju vlasti samo zato što ima dovoljan broj ruku i onda imate ovo da sve tačke postaju problem umjesto da ima protok kroz parlament jer postoji program rada.

Siguran sam da ćemo idalje nastaviti s ovim dijelom priče. Trojka je u Sarajevu pokazala da se može raditi na osnovu programa i nismo sami. Mi predstavljamo kolege koji su ušli sa nama. Uvjeren sam da ćemo iskrenim radom doći do programa. Dogovorili smo da to bude u najkraćim rokovima. Tako bi ispoštovali rokove za formiranje vlasti. Na ovaj način, iskreno smo počeli i iskreno ćemo doći do rješenja. Ne zavisi sve od nas, ali ovim pristupom moguće je drugačije”, kazao je Nikšić.

Na pitanje novinara da li imaju “dovoljan broj ruku”, odnosno kapacitet za formiranje Vlasti, Nikšić je odgovorio da kapacite koji političke partije ‘Osmorke’ unose je 13 zastupnika u Parlamentu BiH i 39 u Parlamentu FBiH.

Nikšić: Danas nije bilo postavljanja uslova u bilo čemu

“Jasno je da je trenutno situacija da će u klubu delegata HDZ imati većinu, a naša grupa imati većinu u klubu Srba i Ostalih. Utakmica se vodi za većinu u Klubu Bošnjaka. Trgovinom u Tuzli je to narušeno, sad je situacija 10:10. Jedan još ide direktno, a dva kroz takozvani šešir. To je dovoljan kapacitet.

Mi smo razgovarali o principima. Izborni zakon nije samo interes HDZ-a. To je interes svih. Kada imate iskrene partnere, oni razgovaraju i dogovore se. Danas nije bilo postavljanja uslova u bilo čemu. I HDZ i mi ćemo razgovarati sa svima, i sa SNSD-om i sa opozicijom u RS. Mi smo razgovarali i sa SDA i jasno smo se postavili. Jasno smo rekli da želimo mijenjati stvari, a to ne može ako ostane ovako kako jeste. Sretan sam da su naši razgovari danas bili samo o programu. Nismo spomenuli kadroviranje, doći će vrijeme i zato”, kazao je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare