Nermin Niksic
Politika

Nikšić: Nisam iznenađen Dodikovim ponašanjem, čudi me slabašan odgovor Džaferovića i Komšića

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osvrnuo se na izjave i poteze koje posljednjih dana daje i povlači člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ocijenivši kako nikoga normalnog u Bosni i Hercegovini više ne može iznenaditi njegovo neprijateljsko djelovanje spram države.

“On sedmicama odbija dati saglasnost za polijetanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi, da su na vrijeme aktivirani, već do sada sigurno ako ne zaustavili onda umanjili katastrofu koja je na pomolu. Međutim, Milorad Dodik svojim bahatim i bezobraznim ponašanjem pokazuje da mu ni ljudski životi nisu važni. Vjerovatno je i on svjestan
da mu se bliži politički kraj zbog čega dodatno srlja očito samo s jednim ciljem, da isprovocira nečiju neprimjerenu reakciju.

Potpuno je neshvatljivo da njegovo djelovanje od strane institucija Bosne i Hercegovine već nije okarakterisano kao krivično djelo protiv ugrožavanja materijalnih dobara, a možda i ljudskih života! Tužilaštvo BiH dužno je ispitati ovakvo protuzakonito i neustavno djelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika”, smatra Nikšić.

Dodaje da apeli ekoloških udruženja i stanovnika ugroženih područja ne bi smjeli ostati neodgovoreni, posebno jer postoji mogućnost da izgori lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini.

“Iako nisam potpuno iznenađen Dodikovim ponašanjem, ne mogu ne primijetiti slabašan odgovor druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Od njih sam očekivao makar krivičnu prijavu protiv Dodika, koji uz ovakvo djelovanje i druga dva člana Predsjedništva gura u krivično djelo, a koje se po Krivičnom zakonu BiH naziva „nečinjenjem“, jer osim pisma EUFOR-u, Komšić i Džaferović nisu ništa drugo učinili da osiguraju potrebnu pomoć ugroženim krajevima”, smatra Nikšić.

Čudi ga i šutnja ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, kao i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, za koje kaže kako su u ovom vremenu morali pokazat odlučnost i dokazati da institucije BiH rade svoj posao, da funkcioniraju, pa i da zatraže pomoć i angažman resursa iz susjednih zemalja koje bi sigurno pokazale više želje za pomoć od domaćih političara.

“Potpuno uvažavajući razloge zbog kojih Komšić i Džaferović ne mogu sami narediti upotrebu helikoptera Oružanih snaga, jer po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman njihovih resursa, pitam se kada ćemo konačno u BiH prestati obrazlagati šta ne možemo, te razmišljati šta i kako možemo učiniti. Ugrožena su materijalna dobra, a vrlo brzo će zbog našeg nečinjenja biti ugroženi i ljudski životi.

Zato smatram da je sada najvažnije spasiti živote i materijalna dobra, a pri tome pokazati snagu institucija Bosne i Hercegovine i da će one djelovati da pomognu svim građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini kad to zatreba usprkos neljudskom ponašanju i blokadi od strane onih koji od tih građana i države Bosne i Hercegovine jako dobro žive.
Jer, kad se hoće puno toga se može”, poručio je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare