Politika

Nikšić: Nogometni savez BiH okupirali su Milorad Dodik i njegovi pajaci, bacili su ljagu na cijelu državu

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na jučerašnju posjetu Milorada Dodika predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, prilikom čega je izjavio: “Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom. Posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to.”

„UEFA je objavila vijest da je reprezentaciju Rusije izbacila iz žrijebanje za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a klubove iz Rusije sa evropskih takmicenja. Svakome je jasno da je ovdje riječ o podmukloj političkoj, a ne sportskoj igri.

Neprihvatljivo je odigravanje “prijateljske” utakmice sa agresorskom i autokratskom državom, koja je inače spriječila usvajanje Rezolucije o genocidu u UN-u, a čiji dužnosnici uporno negiraju genocid, pravni poredak ove države i prijete državi Bosni i Hercegovini.

Svi oni koji su svojim prisustvom omogućili kvorum (Durić) i oni koji su glasali (Zeljković, Čolpa, Beus, Brkić i Soldo) i na taj način donijeli odluku da reprezentacija naše države igra utakmicu sa reprezentacijom Rusije trebaju podnijeti ostavke na sve funkcije u Nogometnom savezu BiH. To se posebno odnosi na Irfana Durića i Fuada Čolpu”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako su, u trenutku kada je cijeli civilizirani svijet prekinuo odnose sa ovom državom i jasno se distancirao od agresora, Dodikovi pajaci u Savezu donijeli odluku koja je bacila ljagu na cijelu državu.

“Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas je uzurpiran, okupiran od strane Milorada Dodika i podržavatelja ruske agresije na Ukrajinu. Ovakvo stanje se mora pod hitno promijeniti.

Posebno boli izdaja onih za koje se očekivalo da budu kakva-takva brana za antidržavne odluke Nogometnog saveza BiH poput ove.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ne smije odigrati utakmicu sa Rusijom. Radi se o meču u kojem Bosna i Hercegovina gubi i prije nego što naši igrači istrče na teren. Zbog ovih dešavanja je jasno da je vrijeme da se Nogometni savez Bosne i Hercegovine vrati istinskim sportskim radnicima. Vico Zeljković, kao i svi oni koji su omogućili zakazivanje utakmice sa Rusijom bilo osiguranjem kvoruma ili glasanjem za odluku, nemaju više šta tražiti u Nogometnom savezu BiH. Bosna i Hercegovina ima svoje proslavljene nogometaše koji su sigurno spremni preuzeti Savez i voditi ga u dobroj vjeri, u interesu države čije su boje branili desetine puta na nogometnim terenima”, poručio je Nikšić.

Što se tiče Dodikove skandalozne izjave, Nikšić kaže kako očekuje da FIFA i UEFA sankcioniše sve one koji su pod Dodikovim političkim instrukcijama donijeli odluku o odigravanju utakmice i da im se trajno zabrani angažman u Nogometnom savezu BiH.

“Dodikova namjera je bila i jeste ocrniti Bosnu i Hercegovinu i agresoru Putinu isporučiti sportski događaj do kojeg ne smije doći.

Jednog dana, kada u Rusiji dođe do promjene režima, kada se Rusija izvini slobodnoj Ukrajini i plati ratnu odštetu, kada prihvati istinu o srebreničkom genocidu i izvini se za njegovo negiranje, moći ćemo razmotriti opciju da toj državi ukažemo čast igranjem prijateljske utakmice.

Možda bi tada mogli i napraviti prijateljski turnir na kojem bi još učestvovali Kosovo i Srbija. Dotad, Putinovu Rusiju treba tretirati onako kako je tretira cijeli civilizirani svijet, kao agresivnu prijetnju demokratskom poretku“, navodi predsjednik SDP BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare