Politika

Nikšić: Ovo su posljednji trzaji Milorada Dodika

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić danas je u Sarajevu održao sastanak s predsjednicima skupština gradova i opština Prijedor, Vukosavlje, Novo Goražde i Doboj.

Tom prilikom, kako je istakao Nikšić, dogovoreno je da se održi sastanak s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem kako bi mu predložili da se u budžet Federacije BiH uvrsti dva posto sredstava za povratnike u Republiku Srpsku.

"Dogovorili smo da će oni kao korodinacija povratnika u RS proslijediti ovaj prijedlog prema federalnom premijeru da se u budžetu predvidi dva posto sredstava za povratnike. Također, dogovarali smo se kako ta sredstva da se transparentno ulože i kako da se transferiraju za povratnike kojima je to najpotrebnije", rekao je Nikšić.

Na današnjem sastanku tema je bila i operacionalizacija Pokreta za BiH i pripreme za predstojeće izbore.

"Ovo bi bio treći blok na izborima u RS. On bi mogao imati odlučujući utjecaj ko će biti vlast u RS", ocijenio je Nikšić.

Također, govorilo se o aktuelnoj političkoj situaciji i istupima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te ga je Nikšić pozvao da spusti tenzije.

"Zadovoljstvo mi je bilo čuti da građani iz RS ne nasjedaju na aktuelne provokacije i nisu raspoloženi da slijede avanturu koju želi provesti Dodik. Mi smo ih ohrabrili u tom dijelu. Mi ćemo kao SDP učiniti sve da interveniramo i kod visokog predstavnika, ambasadora EU i obavijestimo sve svjedoke Dejtona", poručio je Nikšić na današnjoj press-konferenciji stranke.

Dodao je kako je Dodik svjestan da mu je politički kraj blizu te da su ovo njegovi posljednji trzaji.