Vijesti

Nikšić za Raport: Ne mogu da vjerujem da SDA ovo radi, već se priča da je Sud donio odluku pod pritiskom

Sud BiH odlučio je danas da ne prihvati prijedlog Tužilaštva BiH da se premijeru Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor.

Ova odluka Suda uglavnom nailazi na osuđujuće komentare, a predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za Raport kaže da se “što se njega tiče, nije ništa promijenilo”.

“Kao što se ne bi promijenilo ni da je odluka bila drugačija. Naime i dalje smatram kako niko nije kriv dok se to u odgovarajućem postupku ne utvrdi. Sud je dopustio optuženima da se brane sa slobode, a smatram da se konačno trebamo naučiti da se odluke sudova poštuju i provode, a ne komentarišu. I dalje dajem punu podršku pravosudnim organima na utvrđivanju i rasvjetljavanju činjenica oko spornih nabavki. Smatram da trebaju objektivno, stručno i profesionalno u najkraćem mogućem roku okončati postupak. Naravno i dalje osuđujem svaki pritisak na rad pravosudskih institucija”, kaže Nikšić.

On ističe da ne može da vjerujem da u SDA nisu svjesni da na taj način nanose štetu institucijama Bosne i Hercegovine, a u konačnici i osumnjičenim u ovom slučaju.

“Već su se u javnosti pojavili komentari kako je odluka suda iznuđena pritiskom SDA, da su se nagodili s onima koji su im navodno kompletnu aferu namjestili i slične stvari. Smatram da to ne treba nikome i još jednom apelujem da pustimo institucije da rade svoj posao. Svakako da i oni u pravosuđu imaju obavezu da se drže zakona i ustava. Iskreno se nadam da je današnja odluka suda upravo utemeljena na tim postulatima, a ne na bilo kakvim kalkulacijama”, ističe predsjednik SDP-a.

Nikšić kaže da je drugo pitanje kako će funkcionirati Vlada Federacije uzimajući u obzir činjenicu da je Sud izrekao određene mjere zabrane osumnjičenima.

“Zabrana kojom im se zabranjuje međusobno kontaktiranje i sastajanje, kao i međusobno sastajanje i kontaktiranje sa svjedocima, uvodi nas u komplikovanu političku situaciju. Naime opravdano se postavlja pitanje kako će izgledati dalje funkcionisanje izvršne vlasti jer se ključne osobe u Vladi Federacije ne smiju viđati niti komunicirati. Nije da su građani imali koristi od toga što su do sada komunicirali što se mogli vidjeti iz brojnih afera koji se smjenjuju kao na tekućoj traci, niti su oni pokazivali želju da urade nešto za građane. Zato me ne bi začudilo da sada u odluci suda nađu opravdanje za svoj nerad”, zaključio je Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare