Vijesti

Nikšić za Raport o Mostaru: SDA i HDZ su majstori spinovanja i fiktivnih sukoba

Mostar je danas dobio novog gradonačelnika – HDZ-ovog Marija Kordića, koji je dobio podršku 17 vijećnika u Gradskom vijeću. SDA-ov kandidat Zlatko Guzin dobio je 16 glasova. U procesu izbora mostarskog gradonačelnika došlo je do raskola u BH Bloku.

Šta znači izbor Kordića za prvog čovjeka Mostara, za Raport je prokomentirao lider SDP-a Nermin Nikšić.

“HDZ i SDA zajedno u Gradskom vijeću Mostara imaju 2/3 većinu 24 vijećnika i jasno je da mogu sami donositi odluke. Nema nikakve sumnje da su oni majstori spinovanja i fiktivnih sukoba koji onda dovedu do rješenja koja u stvari žele, a oko kojih se navodno spore.

Nakon što je predsjednik Gradske organizacije SDA prihvatio pa onda ekspresno vratio mandat u Federalnom parlamentu moglo se naslutiti kako je njegov plan da, nakon što gradonačelnik bude iz HDZ, on preuzme poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Na kraju nakon natezanja, upozorenja, rasprave, optuživanja imamo ishod kakav su svi koji prate političku scenu najavljivali. Izabran je gradonačelnik iz HDZ, a predsjedavajući Gradskog vijeća će biti iz SDA”, kaže Nikšić.

Ističe da se SDP nije petljao u njihov odnos da bi spriječio da gradonačelnik bude iz HDZ ili da bi omogućili da gradonačelnik bude iz SDA.

“Želja nam je bila da pokušamo izabrati gradonačelnicu, pa kad je bilo jasno da to nije moguće, onda gradonačelnika koji bi osigurao da se pokrenu promjene i integracijski procesi u Mostaru. Međutim, HDZ i SDA su insistirali na tome da se obavi prvi krug glasanja čime su praktično otklonili svaku mogućnost da se dese promjene. Naš prijedlog za politički dogovor o rotiranju na poziciji gradonačelnika u startu je odbijen od HDZ jer su znali da će ishod današnjeg glasanja biti ovakav.

Ništa se ne bi promijenilo i da je omjer bio 17-17 jer bi dr. Kordić bio izabran kao mlađi kandidat. SDP se držao sporazuma, prvo zbog toga što smo istakli da ćemo se u zavisnosti od toga kako se izjasne o sporazumu i mi odnositi prema kandidatima za gradonačelnika. I drugo, da bi pokazali kako smo bili u pravu kada smo prošli put napustili sjednicu Gradskog vijeća protestujući zato što prije prvog kruga glasanja nismo napravili još jedan krug razgovora kako bi pokušali osigurati da ne bude ni pobjednika ni poraženih, a posebno bilo čijeg likovanja kako smo to večeras svjedoci”, naglašava Nikšić.

Dodaje da su izbori su okončani, novi gradonačelnik Mostara je Mario Kordić iz HDZ, a predsjedavajući Gradskog vijeća je Salem Marić iz SDA.

“Neki bi rekli po planu. Očekujem da se izabrani gradonačelnik, kojem ovom prilikom čestitam, što prije uhvati ukoštac s nagomilanim problemima. Mi ćemo biti opozicija koja će se boriti za transparentnost u radu gradske administracije, reviziju utroška budžetskih sredstava u prethodnom periodu, rješavanje problema, ali i podržati sve ono što bude u interesu građana Mostara”, kaže Nikšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare