Lider NiP-a Elmedin Konaković najavio da će se uskoro znati konture većina
Politika

NiP: Korištenje bonskih ovlasti i sankcije jasna su poruka i onima koji blokiraju usvajanje budžeta BiH i održavanje izbora

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i suspendira neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS, kao i sankcije koje su Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija uvele zbog podrivanja države i korupcije jasno ukazuju da je međunarodna zajednica konačno prepoznala antidržavne aktere i procese, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Upotrebom bonskih ovlaštenja, dodaje se, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jasno je poručio da antiustavna i rušilačka politika Milorada Dodika neće proći nekažnjeno.

„Iako je Milorad Dodik sa svojom antiustavnom i rušilačkom politikom već ranije prešao sve crvene linije, značajno je da je međunarodna zajednica konačno reagovala. To predstavlja i njenu obavezu a ne samo dobro volju jer, kao garanti Dejtonskog sporazuma imaju obavezu spriječiti svako narušavanje mira, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Snažniji angažman međunarodne zajednice je važan i neophodan, posebno kada se suočavamo sa politikama koje otvoreno podrivaju mir“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Ovakva odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv bilo koga već predstavlja povratak u ustavno-pravni okvir koji moraju svi poštivati.

„Iako se predstavlja kao zaštitnik izvornog Dejtona Dodik neprekidno osporava Ustavni sud BiH i njegove odluke iako je sam Ustavni sud, u sadašnjem sastavu, upravo predviđen Dejtonskim sporazumom. I Zakon o nepokretnoj imovini kao i drugi zakoni koji su već usvojeni ili je njihovo usvajanje najavljeno predstavljaju grubi atak na ustavno-pravni poredak i takve politike moraju biti sankcionisane. Odluka visokog predstavnika i sankcije SAD-a i Velike Britanije jasna su poruka i onim snagama koje se izdaju za nosioce evropskih vrijednosti, a istovremeno blokiraju usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine i raspisivanja izbora za jesen“, dodaje se u saopćenju Naroda i Pravde.

Osim sankcije koje su sumjerene direktno protiv određenih pojedinaca, iz Naroda i Pravde navode da je bitnije uočiti da je međunarodna zajednica jasno detektirala ključne procese koji podrivaju državu.

„Pored antiustavnog djelovanja, secesionizma i napada na ustavno-pravni poredak, međunarodna zajednica jasno ukazuju da su korupcija i stanje u pravosuđu ključni procesi koji se moraju popravljati.
Uvođenje sankcija Asimu Sarajliću i drugima jasno detektiraju stranke koje počivaju na korupciji, zloupotrebi javnih resursa i uništavanju državnih institucija i javnih preduzeća. Koalicija koja javna preduzeća kao što su BH Telekom ili Elektroprivreda BiH vide kao stranački plijen i otvoreno ih pljačkaju, mora biti kažnjena i od strane građana. Ovakve otvorene poruke međunarodne zajednice moraju biti prepoznate i od domaće javnosti i vjerujemo da će se to uskoro desiti“, navodi se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare