Vijesti

NiP objavio koliko su osvojili glasova na Lokalnim izborima

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene rezultate Lokalnih izbora u BiH iz Naroda i Pravde, sumirajući vlastite rezultate, ističu kako je ova stranka osvojila 67.194 glasa i ukupno 108 mandata u lokalnim skupštinama u 32 grada i općine u Bosni i Hercegovini.

Rezultati izbora pokazali su, navode iz Naroda i Pravde, da je ova stranka najbrže rastući politički projekat u Bosni i Hercegovini, te da ih ovakva podrška obavezuje da nastave odlučno raditi u interesu naroda u svim dijelovima Bosne i Herecegovine.

‘Pred nama je ogroman posao’

„Posebno se zahvaljujemo svim građanima koji su nam svojim glasom ukazali svoje povjerenje. Odlučni smo da ne iznevjerimo dato povjerenje. Nastavit ćemo raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Pred nama je ogroman posao, svjesni smo preuzete odgovornosti i važnosti da radimo marljivo, odgovorno i transparentno samo i isključivo u interesu naroda“, navode iz Naroda i Pravde.

Ukupno 67.194 glasa donijela su Narodu i Pravdi 108 mandata u gradskim i općinskim vijećima u 32 grada odnosno općine.

„Vijećnici Naroda i Pravde aktivno će zastupati interese svojih sugrađana u lokalnim parlamentima u 32 općina i grada. Posebno nas raduje činjenica da ćemo, iako mlada politička stranka, svoje vijećnike imati u oba entiteta Bosne i Hercegovine te u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. U svom djelovanju i kampanji smo naglašavali da nam je važan svaki pedalj naše domovine i tako ćemo i nastaviti“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Narod i Pravda na listama je priliku pružila mladima što se pokazalo kao zrela politička odluka pa će od 108 vijećnika Naroda i Pravde njih 46 biti mlađe od 35 godina pri čemu je za mnoge od njih ovo prvo političko angažiranje u životu. U Kantonu Sarajevo Narod i Pravda imat će najviše vijećnica u općinskim vijećima što govori o ravnopravnom uključivanju žena u političke procese.

„U Brčko distriktu, tom strateški važnom dijelu domovine, osvojili smo dva mandata i na to smo ponosni. Izuzetnim smatramo i ostvareni uspjeh u Bijeljini gdje smo dali značajan doprinos probosanskim snagama te rezultata u Višegradu gdje je Narod i Pravda osvojila jedan odbornički mandat pa će bošnjačka zajednica u ovom gradu imati dva umjesto jednog odbornika kako je to bilo ranije. Time smo pokazali da se možemo izdići iznad stranačkih interesa i djelovati zajedno sa drugim probosanskim snagama, ali i da možemo biti faktor koji će mobilizirati glasače koji inače ne bi ni izašli na izbore u slučaju kada imaju ponuđenu samo jednu opciju. Podržali smo i probosanskog kandidata za načelnika Srebrenice i tu se nadamo pravednom rješenju i pozitivnom ishodu. Ostaje žal što i druge stranke nisu prepoznale i pravilno odmjerile vlastite snage kao što je tu u slučaju Novog Travnika gdje je Narod i Pravda, rezultati su pokazali, ponudio najboljeg kandidata ali ga druge probosanske stranke, iz različitih razloga, nisu podržale“, pojašnjavaju iz Naroda i Pravde.

Interes građana iznad ličnog

Najviše vijećnika Narod i Pravda imat će u Kantonu Sarajevo (65 mandata), ali je zapaženi rezultat ostvaren i u Unsko-sanskom kantonu (14 mandata), Srednjo-bosanskom kantonu (11 mandata), Tuzlanskom kantonu (sedam mandata), Zeničko-dobojskom kantonu (pet mandata), Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (tri mandata).

„Kao što smo uvijek govorili, vijećnici Naroda i Pravde odgovarat će prevashodno svojim sugrađanima koji su im ukazali povjerenje. Kao stranka, od njih tražimo da rade pošteno i odgovorno, da im interes građana bude iznad svakog ličnog ili stranačkog interesa. Ta misija definira put Naroda i Pravde koji građani prepoznaju i na tome ćemo ustrajati“, kaže se na kraju saopćenja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare