Politika

NiP podržao aktivnosti organizacija civilnog društva i predložene principe izmjena Ustava BiH

Predstavnici organizacija civilnog društva Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u Sarajevu organizirali su susret s delegacijom Naroda i Pravde.

Tokom susreta delegacije su se međusobno informisale o aktuelnoj društveno političkoj i ustavnoj krizi u BiH, kao i pregovorima koji se vode o promjenama Ustava i Izbornog zakona u BiH.

Predsjedavaći Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BIH i zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić upoznao je prisutne sa aktivnostima u državnim institucijama i blokadama koje se odvijaju, kao i o svome viđenju aktuelne ustavne krize.

Delegacija NiP-a izrazila je podršku usaglašenim principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 osoba, kao i desetine drugih nevladinih organizacija (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom i drugi).

PROČITAJTE  Ambasada SAD žestoko kritizirala HDZ zbog blokade finansiranja izbora

Zamjenik predsjednika NiP-a Kemal Ademović istakao je da je NiP ranije podržao ponuđene principe te da će još jednom zvanično pozvati članstvo i simpatizere NIP, koji to do sada nisu učinili, da podrže ponuđene principe putem web aplikacije.

NiP smatra da oni mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode.

Rukovodstvo NIP-a ohrabrilo je nevladine organizacije da nastave razgovore i s drugim političkim organizacijama, prije svih one koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje se jasno suprotsavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH te je usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje parvosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine.

PROČITAJTE  Zahiragić se prvi isturio u odbranu stranačkog šefa. Nazvao sebe 'portparolom istine', izvrijeđao Tromp, pa je pozvao na Face to Face

Naglašeno je da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBiH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom nižih nivoa vlasti, saopćeno je iz VKBI-ja.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su zahvalnost na opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare